Ecem ÇİÇEK
Köşe Yazarı
Ecem ÇİÇEK
-
 

Yaza 'Merhaba' derken 5 madde ile hazır olun

Merhabalar sevgili BEN Haber okuyucuları... Bahar ayları geldiği zaman danışanlarımda da gözlemlediğim bir telaş söz konusu. Herkeste yaza vücudunu hazırlama arzusu var. Daha zayıf, daha ince, daha hafif vücutla yaza girmek istiyor ve telaşlanıyorlar. Peki nedir bu yaz vücudu? Gerçekten mevsime göre vücuda sahip olabilir miyiz? Halbuki kendimizi bu yarışta hissetmemize, telaşa hiç gerek yok. Önceliğimiz her zaman sürdürülebilir, kalıcı değişiklikler olsun. Eğer sürdürülebilir yaşamın anahtarını bulursanız, kendinize bu alanı yaratırsanız, her yıl aynı telaşa girmenize gerek kalmaz. Bahar veya yaz aylarında vücudumuzu strese sokmak yerine kalıcı değişiklikler, alışkanlıklar edinelim. Sağlıklı yaşamın mevsimi olamaz. Zaten standart bir vücuda sahip olamayız. Rutinler zaman zaman sekteye uğrayabilir ancak önemli olan devam etmek. Sürdürülebilir olmak tam da bu noktada ortaya çıkıyor. Sağlıklı yaşamı, hayatınızın bir parçası haline getirmenizi öneririm. 1. Yemeğinizi farkındalıkla, yavaş yavaş tadına vararak yiyin Tabağınızı bir an önce bitirmeye çalışmayın. Yeme hızınızı yavaşlatın. Ne yediğinizin farkına vararak, çevrenizdekilerle sohbet halinde tabağınızdakileri yerseniz, leptin hormonu beyninize ‘doydum’ sinyalini doğru zamanda gönderecektir.  2. Duygusal açlığın farkına varın Vücudunuzla sohbet halinde olun. Gerçekten o öğünü yemeyi isteyip istemediğini, önünüzdeki tabağın tatmin edip etmeyeceğini sorgulayın. Çok sık duygusal hassasiyetle yemeye yöneliminiz varsa, psikolog ve beslenme uzmanından yardım alabilirsiniz. Her gün veya hep aynı konularda yeme atakları yaşıyorsanız, bunu size yaşatan duyguları görmek çözüm konusunda işinize yarayabilir.  3. Etiket okumayı öğrenin  Etiket okumak yalnızca son kullanma tarihine bakmak değildir. Kalıcı ve doğru seçimler yapabilmek için etiket bilgilerine bakın. Besin etiket açıklamasındaki ‘içindekiler’ bölümünü, yüzdeliklerini, porsiyon miktarlarını, besin öğelerinin sıralanmasına göz gezdirin. Sağlıklı yaşam için rehber olacaktır. Unutmayın; etikette sıralamada en üstte olan besinin oranı en yüksektir.  4. Her gün aynı kahvaltıyı, aynı gıdaları tüketmeyin Özellikle kahvaltı, günün en önemli öğünüdür. Sizi güne hazırlar ve kontrolün sizde olduğu bir gün yaşarsınız. Gıdaların çeşitliliğinden faydalanın. Tabaklarınız hep rengarenk olsun. Her renk ayrı şifa demek. Alternatif gıdalara şans verin. Beslenmede çeşitlilik çok önemlidir.  5. Hayatınızdan hareketi eksik etmeyin Ne yazık ki bahanelerimiz hiçbir zaman bitmez. Hareket etmek yalnızca kilo kontrolü için değildir. Herkesle aynı sporu yapmak zorunda değilsiniz, ancak hareketi yaşam tarzınız haline getirmelisiniz. Size uygun olan bir egzersiz tipini keşfedebilirsiniz. Denemekten vazgeçmeyin!
Ekleme Tarihi: 05 Mayıs 2022 - Perşembe
Ecem ÇİÇEK

Yaza 'Merhaba' derken 5 madde ile hazır olun

Merhabalar sevgili BEN Haber okuyucuları...

Bahar ayları geldiği zaman danışanlarımda da gözlemlediğim bir telaş söz konusu. Herkeste yaza vücudunu hazırlama arzusu var. Daha zayıf, daha ince, daha hafif vücutla yaza girmek istiyor ve telaşlanıyorlar. Peki nedir bu yaz vücudu? Gerçekten mevsime göre vücuda sahip olabilir miyiz? Halbuki kendimizi bu yarışta hissetmemize, telaşa hiç gerek yok. Önceliğimiz her zaman sürdürülebilir, kalıcı değişiklikler olsun. Eğer sürdürülebilir yaşamın anahtarını bulursanız, kendinize bu alanı yaratırsanız, her yıl aynı telaşa girmenize gerek kalmaz.

Bahar veya yaz aylarında vücudumuzu strese sokmak yerine kalıcı değişiklikler, alışkanlıklar edinelim. Sağlıklı yaşamın mevsimi olamaz. Zaten standart bir vücuda sahip olamayız. Rutinler zaman zaman sekteye uğrayabilir ancak önemli olan devam etmek. Sürdürülebilir olmak tam da bu noktada ortaya çıkıyor. Sağlıklı yaşamı, hayatınızın bir parçası haline getirmenizi öneririm.

1. Yemeğinizi farkındalıkla, yavaş yavaş tadına vararak yiyin
Tabağınızı bir an önce bitirmeye çalışmayın. Yeme hızınızı yavaşlatın. Ne yediğinizin farkına vararak, çevrenizdekilerle sohbet halinde tabağınızdakileri yerseniz, leptin hormonu beyninize ‘doydum’ sinyalini doğru zamanda gönderecektir. 

2. Duygusal açlığın farkına varın
Vücudunuzla sohbet halinde olun. Gerçekten o öğünü yemeyi isteyip istemediğini, önünüzdeki tabağın tatmin edip etmeyeceğini sorgulayın. Çok sık duygusal hassasiyetle yemeye yöneliminiz varsa, psikolog ve beslenme uzmanından yardım alabilirsiniz. Her gün veya hep aynı konularda yeme atakları yaşıyorsanız, bunu size yaşatan duyguları görmek çözüm konusunda işinize yarayabilir. 

3. Etiket okumayı öğrenin 
Etiket okumak yalnızca son kullanma tarihine bakmak değildir. Kalıcı ve doğru seçimler yapabilmek için etiket bilgilerine bakın. Besin etiket açıklamasındaki ‘içindekiler’ bölümünü, yüzdeliklerini, porsiyon miktarlarını, besin öğelerinin sıralanmasına göz gezdirin. Sağlıklı yaşam için rehber olacaktır. Unutmayın; etikette sıralamada en üstte olan besinin oranı en yüksektir. 

4. Her gün aynı kahvaltıyı, aynı gıdaları tüketmeyin
Özellikle kahvaltı, günün en önemli öğünüdür. Sizi güne hazırlar ve kontrolün sizde olduğu bir gün yaşarsınız. Gıdaların çeşitliliğinden faydalanın. Tabaklarınız hep rengarenk olsun. Her renk ayrı şifa demek. Alternatif gıdalara şans verin. Beslenmede çeşitlilik çok önemlidir. 

5. Hayatınızdan hareketi eksik etmeyin
Ne yazık ki bahanelerimiz hiçbir zaman bitmez. Hareket etmek yalnızca kilo kontrolü için değildir. Herkesle aynı sporu yapmak zorunda değilsiniz, ancak hareketi yaşam tarzınız haline getirmelisiniz. Size uygun olan bir egzersiz tipini keşfedebilirsiniz. Denemekten vazgeçmeyin!

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.