Ecem ÇİÇEK
Köşe Yazarı
Ecem ÇİÇEK
-
 

Diyet zihniyetinden uzaklaşın

Merhaba Ben okuyucuları...  Bu yazımda uzun süre diyet yapanların, diyet zihniyetiyle kısır bir döngünün içinde olanların ve diyeti bırakmaktan korkmanın sonucu olan tatmin olamamaktan ve dolaylı yoldan yeme zevklerinin kaybından bahsedeceğim.  Yiyeceklerden tatmin olmak, yeme zevkinin gelişmesi, doyum duygusuyla doğrudan bağlantılıdır. Doyum duygusu, gerçekten ne yemek istediğinizi düşünmek, kendinize koşulsuz yeme izni vermek, yediğiniz yemeği rahatlatıcı keyifli bir ortamda deneyimlemekten geçer.  Genelde kişi diyet yapmaya karar verdiğinde “Canım ne yemek istiyor?” sorusunu aklından bile geçirmek istemez. Ne de olsa diyet zihniyeti sizi oldukça kısıtlıyor, ana fikriyle sizi ne yiyeceğiniz konusunda yönlendiriyor. Sonucunda size de kendi ihtiyaçlarınızı sorgulamanın yanlış olduğunu hissettiriyor.  DİYET ZİHNİYETİNDEN UZAKLAŞIN İşte bu noktada diyet zihniyetinden uzaklaşıp, beden duyumlarınızı keşfetmek doğru bir adım olacaktır! Tatmin olma ve doyum noktasını keşfeden biri pek çok kez kontrolsüz yemekten korktuğu besinleri daha az miktarda yediğini fark eder ve yediği herhangi bir besin için suçluluk hissetmemeye başlar. Sizin de ne yemek istediğiniz hakkında bir fikriniz yok veya henüz bu soruyu kendinize hiç sormadıysanız, damak zevkinizi ve yiyeceklerin duyumsal niteliklerini keşfetmeyi denemelisiniz. SEVDİĞİNİZ YİYECEKLERİ KEŞFEDİN Hangi yiyecekleri gerçekten sevdiğinizi keşfetmek ve yediklerinizden daha fazla doyum sağlamak için tat alma duyunuz ve damağınızla zevkli bir duyum yolculuğuna çıkın.  Yiyecekleri yerken şunlara dikkat edin: Tat: Bir yiyeceği yerken hangi tat duyumlarınızın uyarıldığına bakın. Ekşi, tatlı, tuzlu, yağlı, baharatlı, kekremsi (bitter çikolata)... Genellikle hangi tatları tercih ettiğinizi belirleyin çünkü tatmininizi sağlamak için hangi tatları tercih ettiğinizi bilmek önemli. Doku: Yiyeceği dilinizde gezdirip çiğnemeye başlarken farklı dokuları deneyimleyin. Gevrek veya bebek maması gibi yumuşak bir doku size nasıl geliyor? Kıtırtılı, çıtırtılı, sulu, kuru... Bütün bunlar yiyeceği yerken ağzınızın içerisindeki dokularla ilgili çeşitliliklere bağlıdır. Koku: Bazen yiyeceklerin kokusu arzu duygunuzu tadından ya da dokusundan daha çok etkiler. Yiyeceklerin yaydığı kokuların farkına varın. Fırın kokusu, pizza kokusu, tencere yemeği kokusu, mangal kokusu, tereyağı kokusu vs... Görünüş: Burada iki faktör var. Boyut ve renk. Taze görünüyor mu? Rengi ilginizi çekiyor mu? Nasıl bir boyuttaki tabakta yiyeceği servis etmek istersiniz? Sıcaklık: Sıcak bir şey yemek isterken bir salata yemek yardımcı olmayacaktır. Soğuk bir şey isterken sıcak bir kahve içmek de tatmin etmeyecektir. Hacim veya doyuruculuk: Salata, sebzeler genellikle hacim olarak büyük olur ama daha az tok tutar. Protein, et, bakliyat gibi ürünleri daha tok kalmak istediğinde seçebilirsin. Henüz çok acıkmadığında ise daha az tok tutacak yiyeceklere yönelebilirsin.
Ekleme Tarihi: 02 Şubat 2023 - Perşembe
Ecem ÇİÇEK

Diyet zihniyetinden uzaklaşın

Merhaba Ben okuyucuları... 

Bu yazımda uzun süre diyet yapanların, diyet zihniyetiyle kısır bir döngünün içinde olanların ve diyeti bırakmaktan korkmanın sonucu olan tatmin olamamaktan ve dolaylı yoldan yeme zevklerinin kaybından bahsedeceğim. 

Yiyeceklerden tatmin olmak, yeme zevkinin gelişmesi, doyum duygusuyla doğrudan bağlantılıdır. Doyum duygusu, gerçekten ne yemek istediğinizi düşünmek, kendinize koşulsuz yeme izni vermek, yediğiniz yemeği rahatlatıcı keyifli bir ortamda deneyimlemekten geçer. 

Genelde kişi diyet yapmaya karar verdiğinde “Canım ne yemek istiyor?” sorusunu aklından bile geçirmek istemez. Ne de olsa diyet zihniyeti sizi oldukça kısıtlıyor, ana fikriyle sizi ne yiyeceğiniz konusunda yönlendiriyor. Sonucunda size de kendi ihtiyaçlarınızı sorgulamanın yanlış olduğunu hissettiriyor. 

DİYET ZİHNİYETİNDEN UZAKLAŞIN

İşte bu noktada diyet zihniyetinden uzaklaşıp, beden duyumlarınızı keşfetmek doğru bir adım olacaktır! Tatmin olma ve doyum noktasını keşfeden biri pek çok kez kontrolsüz yemekten korktuğu besinleri daha az miktarda yediğini fark eder ve yediği herhangi bir besin için suçluluk hissetmemeye başlar.

Sizin de ne yemek istediğiniz hakkında bir fikriniz yok veya henüz bu soruyu kendinize hiç sormadıysanız, damak zevkinizi ve yiyeceklerin duyumsal niteliklerini keşfetmeyi denemelisiniz.

SEVDİĞİNİZ YİYECEKLERİ KEŞFEDİN

Hangi yiyecekleri gerçekten sevdiğinizi keşfetmek ve yediklerinizden daha fazla doyum sağlamak için tat alma duyunuz ve damağınızla zevkli bir duyum yolculuğuna çıkın. 

Yiyecekleri yerken şunlara dikkat edin:

Tat: Bir yiyeceği yerken hangi tat duyumlarınızın uyarıldığına bakın. Ekşi, tatlı, tuzlu, yağlı, baharatlı, kekremsi (bitter çikolata)... Genellikle hangi tatları tercih ettiğinizi belirleyin çünkü tatmininizi sağlamak için hangi tatları tercih ettiğinizi bilmek önemli.

Doku: Yiyeceği dilinizde gezdirip çiğnemeye başlarken farklı dokuları deneyimleyin. Gevrek veya bebek maması gibi yumuşak bir doku size nasıl geliyor? Kıtırtılı, çıtırtılı, sulu, kuru... Bütün bunlar yiyeceği yerken ağzınızın içerisindeki dokularla ilgili çeşitliliklere bağlıdır.

Koku: Bazen yiyeceklerin kokusu arzu duygunuzu tadından ya da dokusundan daha çok etkiler. Yiyeceklerin yaydığı kokuların farkına varın. Fırın kokusu, pizza kokusu, tencere yemeği kokusu, mangal kokusu, tereyağı kokusu vs...

Görünüş: Burada iki faktör var. Boyut ve renk. Taze görünüyor mu? Rengi ilginizi çekiyor mu? Nasıl bir boyuttaki tabakta yiyeceği servis etmek istersiniz?

Sıcaklık: Sıcak bir şey yemek isterken bir salata yemek yardımcı olmayacaktır. Soğuk bir şey isterken sıcak bir kahve içmek de tatmin etmeyecektir.

Hacim veya doyuruculuk: Salata, sebzeler genellikle hacim olarak büyük olur ama daha az tok tutar. Protein, et, bakliyat gibi ürünleri daha tok kalmak istediğinde seçebilirsin. Henüz çok acıkmadığında ise daha az tok tutacak yiyeceklere yönelebilirsin.

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.