Ecem ÇİÇEK
Köşe Yazarı
Ecem ÇİÇEK
-
 

D vitamini hormon mu yoksa vitamin mi?

Merhaba Ben Haber okuyucuları... D vitamini, dünya genelinde hormon mu vitamin mi tartışması hala devam ediyor. Bu makalemde bu karışıklığa bir açıklık getirmek isterim. D vitamini, vitamin olarak kabul edilse de aslında vücutta sentezlenebilmesi ve kan değerlerine göre hareket etmesi hormon özelliğini taşıyor. D vitamini uzun yıllar öncesine kadar sadece kalsiyum metabolizması üzerine etkisi ile gündeme gelse de aslında başka önemli fizyolojik rollerde de yer alır. Hormon salınımının düzenlenmesi, insülin ve tiroid uyarıcı hormon (TSH) salınımının uyarılması, kalsiyum ve fosfor emiliminin düzenlenmesi, bağışıklık sisteminin desteklenmesi, belirli dozlarda kullanıldığında hastalıkların önlenmesi, viseral yağlanmanın azalması gibi pek çok rollerde karşımıza çıkar. İster hormon olsun ister vitamin D vitamini, vücudumuz için nimet, eksikliği birçok sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. Bu sebeple D vitamini seviyesini ölçtürüp gerekiyorsa takviye almak çok önemli. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre, D vitamini eksikliğinin kalp hastalıkları, kanser, diyabet, bir kemik hastalığı olan raşitizm ve demans (bunama) gibi hastalıklara da yol açabileceği söyleniyor. Kan seviyelerinde >30 ng/ml yeterli olarak kabul edilir.  VİTAMİN D EKSİKLİĞİ İÇİN TAKVİYE DOZLARI Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yetişkin bireylerde kandaki D vitamini seviyesine bakılmaksızın 400-800 IU/ gün D vitaminini öneriyor. Uluslararası Osteoporoz Vakfı; 50 yaşın üzerinde veya menopoz dönemindeki kadınlarda kırıktan korunmak için günlük 1000 mg kalsiyum ve 800 IU D vitamini öneriyor. Bebeklerde ise doğar doğmaz 400IU/gün D vitamini takviyesi başlanmalıdır. Anne sütü de D vitamini içerir fakat yeterli değildir. Annede D vitamini yeterli olsa bile bebekler güneş ışığına çıkarılmadıkça ve yeterli D vitamini takviyesi yapılmadıkça D vitamini eksikliği görülme riski artar. Bebek D vitamini takviyesi almıyor ve yalnızca anne sütü ile besleniyorsa annenin D vitamini ihtiyacı 4.000-6.000 IU’ye kadar çıkabilir. HAMİLELİKTE D VİTAMİNİ Gebe ve emziren annelerde D vitamini mutlaka takip edilmelidir. Gebelikte D vitamini eksikliği, gebelik hipertansiyonu ve sezaryen doğum riskini artırabilir. Gebe ve emziren anneler günde en az 1.000 IU D vitamini takviyesi almalıdır. Yetersizlik veya eksiklik durumlarında hekim kontrolünde doz artabilir. D VİTAMİNİ NELERDE VAR? D vitamininin asıl kaynağı güneştir. Bazı yağlı balıklar, D vitamini ile zenginleştirilmiş süt ve süt ürünleri gibi gıdalarda da bulunur. Ancak sağlıklı bireylerin günlük ihtiyacını karşılamaya destektir. Ciltte UVB ile D vitamini sentezlemek için uygun koşullar çok önemlidir.  - Cildin direkt olarak güneş ışınlarıyla teması gerekir. - Güneşin uygun ışın açısının en etkili olduğu saatler 11.00-15.00 arasındadır. Bu saatler aralığında 10-20 dk güneş ile temas halinde olmanız gerekir. Mevcut durumunuzu iyileştirmek adına bunlara dikkat edebilirsiniz.
Ekleme Tarihi: 02 Ocak 2024 - Salı
Ecem ÇİÇEK

D vitamini hormon mu yoksa vitamin mi?

Merhaba Ben Haber okuyucuları...

D vitamini, dünya genelinde hormon mu vitamin mi tartışması hala devam ediyor. Bu makalemde bu karışıklığa bir açıklık getirmek isterim.

D vitamini, vitamin olarak kabul edilse de aslında vücutta sentezlenebilmesi ve kan değerlerine göre hareket etmesi hormon özelliğini taşıyor. D vitamini uzun yıllar öncesine kadar sadece kalsiyum metabolizması üzerine etkisi ile gündeme gelse de aslında başka önemli fizyolojik rollerde de yer alır.

Hormon salınımının düzenlenmesi, insülin ve tiroid uyarıcı hormon (TSH) salınımının uyarılması, kalsiyum ve fosfor emiliminin düzenlenmesi, bağışıklık sisteminin desteklenmesi, belirli dozlarda kullanıldığında hastalıkların önlenmesi, viseral yağlanmanın azalması gibi pek çok rollerde karşımıza çıkar. İster hormon olsun ister vitamin D vitamini, vücudumuz için nimet, eksikliği birçok sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. Bu sebeple D vitamini seviyesini ölçtürüp gerekiyorsa takviye almak çok önemli.

Son yıllarda yapılan araştırmalara göre, D vitamini eksikliğinin kalp hastalıkları, kanser, diyabet, bir kemik hastalığı olan raşitizm ve demans (bunama) gibi hastalıklara da yol açabileceği söyleniyor. Kan seviyelerinde >30 ng/ml yeterli olarak kabul edilir. 

VİTAMİN D EKSİKLİĞİ İÇİN TAKVİYE DOZLARI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yetişkin bireylerde kandaki D vitamini seviyesine bakılmaksızın 400-800 IU/ gün D vitaminini öneriyor. Uluslararası Osteoporoz Vakfı; 50 yaşın üzerinde veya menopoz dönemindeki kadınlarda kırıktan korunmak için günlük 1000 mg kalsiyum ve 800 IU D vitamini öneriyor. Bebeklerde ise doğar doğmaz 400IU/gün D vitamini takviyesi başlanmalıdır. Anne sütü de D vitamini içerir fakat yeterli değildir. Annede D vitamini yeterli olsa bile bebekler güneş ışığına çıkarılmadıkça ve yeterli D vitamini takviyesi yapılmadıkça D vitamini eksikliği görülme riski artar. Bebek D vitamini takviyesi almıyor ve yalnızca anne sütü ile besleniyorsa annenin D vitamini ihtiyacı 4.000-6.000 IU’ye kadar çıkabilir.

HAMİLELİKTE D VİTAMİNİ
Gebe ve emziren annelerde D vitamini mutlaka takip edilmelidir. Gebelikte D vitamini eksikliği, gebelik hipertansiyonu ve sezaryen doğum riskini artırabilir. Gebe ve emziren anneler günde en az 1.000 IU D vitamini takviyesi almalıdır. Yetersizlik veya eksiklik durumlarında hekim kontrolünde doz artabilir.

D VİTAMİNİ NELERDE VAR?
D vitamininin asıl kaynağı güneştir. Bazı yağlı balıklar, D vitamini ile zenginleştirilmiş süt ve süt ürünleri gibi gıdalarda da bulunur. Ancak sağlıklı bireylerin günlük ihtiyacını karşılamaya destektir.
Ciltte UVB ile D vitamini sentezlemek için uygun koşullar çok önemlidir. 

- Cildin direkt olarak güneş ışınlarıyla teması gerekir.
- Güneşin uygun ışın açısının en etkili olduğu saatler 11.00-15.00 arasındadır. Bu saatler aralığında 10-20 dk güneş ile temas halinde olmanız gerekir. Mevcut durumunuzu iyileştirmek adına bunlara dikkat edebilirsiniz.

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.