İzmir'de toplu ulaşımdan faydalanmak için Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği 60 yaş kartlarının vizesi yaptırmak isteyen binlerce yaşlı insan, güneşin altında saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kaldı. Kuyrukta bekleyen vatandaşlar zaman zaman birbiriyle tartıştı. Bankaya 50 TL yatırdıktan sonra vize işlemi için kuyruğa giden yaşlılar, İzmir genelinde sadece iki noktada hizmet verilmesi sebebiyle oluşan kuyruklara tepki gösterdi. Tepkiler üzerine belediye, öğle saatlerinde açıklama yaparak 60 yaş kartları için hizmet noktası sayısını dörde çıkardığını duyurdu.
Büyükşehir Belediyesi, Sayıştay'ın Kişiselleştirilmiş Toplu Ulaşım Kartları Yönetmeliği'ni onaylamasının ardından geçen şubat ayında iptal ettiği 60 yaş kartlarını yeniden uygulamaya koydu. Büyükşehir Belediye Meclisi, 60 yaş kartlarını oy birliğiyle yeniden başlatma kararı aldı. İzmir'de yaşayan 60 yaş ve üzerindeki vatandaşlar da kartlarını yeniden kullanabilmek için bankaya 50 TL yatırarak vize için sıraya girdi. İzmir'de yaklaşık 45 bin kişinin kullandığı 60 yaş kartlarının vizesi için sadece Konak Katlı Otoparkı altındaki ESHOT Genel Müdürlüğü Ulaşım Kartları Şube Müdürlüğü ile Karşıyaka Vapur İskelesi'nde hizmet noktası açılması sebebiyle uzun kuyruklar oluştu. Sabah saatlerinde sıraya giren ve güneşin altında saatlerce kuyruk bekleyen yaşlılar, zaman zaman birbirleriyle tartıştı. Yaşlılar, başlarını gazete kâğıtlarıyla örterek güneşten korunmaya çalıştı. Kart kuyruğu için "Çile kuyruğu" ve "Yaşlılar erken ölsün kuyruğu" benzetmesi yapan yaşlılar, sabah başvuru yapmak üzere geldiklerini, saatlerce kuyrukta beklediklerini belirterek, "İzmir gibi çağdaş bir şehre bu görüntüler yakışıyor mu? Yaşlısına sahip çıkmayan, saygı göstermeyen, saatlerce ayakta bekleten bu zihniyet utanmalı. Emekli maaşı kuyrukları yok oldu. Bu nasıl bir anlayış?" diyerek tepkilerini dile getirdi.
İzmir'de 45 bin 384 kişiyi ilgilendiren 60 yaş kartı uygulaması yeniden hayata geçerken yapılan değişiklik ile kart ücreti, yılbaşına kadar 50 TL olarak belirlendi. Kart sahiplerine ayrıca sınırsız biniş hakkı da verildi. İzmir'de uygulama kapsamına alınan 60 yaş kartı sahipleri, Ankara'da olduğu gibi trafiğin yoğun olduğu saatlerde bu kartları kullanamayacak. Yeni yönetmeliğe göre 60 yaş üstü kişiler, kartları sabah 10.00-16.00 ve akşam 19.00-24.00 saatleri arasında kullanabilecek.
Öte yandan yoğunluk ve şikayetler üzerine ESHOT Genel Müdürlüğü, iki merkezi daha hizmete aldı. Konak Katlı Otopark altı ve Karşıyaka Vapur İskelesi'ndeki merkezlere ilave olarak Bornova Metro Durağı ve Fahrettin Altay Aktarma Merkezi'nde açılan hizmet noktalarında da vize yapılabileceği duyuruldu. 60 yaş kartı bulunanların, vize işlemi için 50 TL'lik kullanım bedelini herhangi bir Vakıfbank şubesine yatırdıktan sonra dekontun aslı, 60 yaş kartı ve nüfus cüzdanı aslı ile beraber bu noktalardan birine başvurması gerekiyor.
Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2012, 19:00