Başkanlık Sistemini Getirmeye Çalışıyorlar

İçişleri Bakanlığı, İstanbul ve Kocaeli dışındaki büyükşehirlerin belde belediyeleri ve 28 kentin köy muhtarlıklarının tüm yetkilerini valiliklere devretti. CHP’li Birgül Ayman Güler, “Başkanlık sistemini getirmeye çalışıyorlar. Onun en önemli koşulu eyalet sistemidir. Bütünşehir uygulaması da bunun gereğidir. Yürütme, yasama organının iradesine ipotek koymuştur” dedi.

Başkanlık Sistemini Getirmeye Çalışıyorlar
İçişleri Bakanlığı, İstanbul ve Kocaeli dışındaki büyükşehirlerin belde belediyeleri ve 28 kentin köy muhtarlıklarının tüm yetkilerini valiliklere devretti. Karara gerekçe olarak “Büyükşehir olacak illerdeki bazı belde belediyelerinin taşınmazlarını elden çıkarma ve belediyeyi borçlandırma yoluna gittikleri duyumları” gösterildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından 24 Nisan’da hazırlanan genelge, belde belediye başkanları ve muhtarlıklara tebliğ edilmeye başlandı. Buna göre, yeni büyükşehir olacak 13 ilin yanı sıra, İstanbul ve Kocaeli dışındaki tüm büyükşehirlerin belde belediyeleri ve 28 kentin köy muhtarlıklarının yetkileri valiliklere devredildi. Genelge, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya, Samsun, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon ve Şanlıurfa valiliklerine gönderildi.

Genelgenin önsözünde, uygulamaya gerekçe olarak, “Büyükşehir olacak illerdeki bazı belde belediyelerinin taşınmazlarını elden çıkarma ve belediyeyi borçlandırma yoluna gittikleri duyumları üzerine, idarede bütünlük, hizmetlerde sürekliliğin sağlanması ve kamu menfaatinin korunması amacıyla tedbir alınması zorunluluğu” gösterildi. 4 maddelik genelgede, söz konusu belde belediyelerinin imar planı değişikliği ve revizyonu ile inşaat ruhsatı işlemleri dışındaki hemen hemen tüm işlemlerde, 5393 sayılı Belediye Yasası’nın 68. maddesindeki hükümlerin saklı kalması kaydıyla valilik onayı zorunlu kılındı.
 
Genelgeye tepki gösteren CHP Denizli Merkez İlçe Başkanı Ömer Yurtseven, kararların halka sorulmadan alındığını belirterek “Genelgeyle Denizli’de 68 belde belediyesi işlevsiz hale getirildi. Ancak buralarda yaşayanlara hiçbir şey sorulmadı. AKP ikidarı, önümüzdeki süreçte gündeme gelecek anayasa değişikliğiyle Türkiye’nin üniter yapısını değiştirmeye yönelik zemini hazırlamayı hedeflerken, eyalet sistemine de göz kırpıyor” dedi.
 
İçişleri Bakanlığı’nın büyükşehir ve büyükşehir olacak kentlerdeki belde belediye başkanı ve muhtarlarının yetkilerini valiliklere devreden genelgesi, “eyalet sistemine geçiş adımı” olarak değerlendirildi.

Genelgenin anayasaya aykırı olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, “AKP devlet başkanlığını sistemini getirmeye çalışıyor. Başkanlık sisteminin en önemli koşulu eyalet sistemidir. Bütünşehir uygulaması da bunun gereğidir. Daha Bütünşehir Yasası TBMM gündemine gelmeden, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü yayınladığı bu genelgeyle yürütme yasama organının iradesine ipotek koymuştur. Türkiye bu genelgeyle ayağa kalkmalıdır” dedi. Güler, şunları söyledi: “Anayasa köklü bir şekilde İçişleri Bakanlığı tarafından ihlal edilmiştir. Bu genelgeyle 27 merkezi nitelikteki belediyenin toplam 7 kalem yetkisi doğrudan merkezi yönetime aktarılmıştır. Kimseyle uzlaşma aramıyorlar. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ne zamandan beri TBMM’nin yerine geçti. Türkiye çok büyük bir kumpasla karşı karşıyadır."
Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2012, 12:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER