Günay: 'Kimse endişe etmesin'

Bakan Günay, Opera Sahnesi'ndeki 4. Murat balesinin dünya prömiyeri öncesi gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, şehir tiyatrolarının özelleştirilmesiyle ilgili, "Kimse endişe etmesin. Sonuçta anayasanın sanatın ve sanatçının korunması konusunda direktifi var. Yasaların vermiş olduğu bazı kazanımlar var. Bunları ortadan kaldırmak konusunda herhangi bir girişim de olmaz" dedi.

Günay, katıldığı 4. Murat balesinin dünya prömiyeri öncesi gazetecilerin, "Sayın Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu'nun ardından tiyatroların özelleştirilmesine ilişkin açıklama yaptı. Bu konuda ne söyleyeceksiniz?" sorusu üzerine, "Bakanlar Kurulumuzda çoğunlukla hem şehir tiyatrolarına hem de devlet tiyatrolarına belli bir yapı verilmesi ve bu yapı çerçevesinde sanatçıların daha çok özgürleştirilmesi hem de sanatın daha çok yaygınlaştırılması konusunda yeni bir model aranması ve bunun da çok gecikmeden bulunması görüşü oluştu" diye konuştu.

Bu çerçevede dünya uygulamalarını incelediklerini belirten Günay, "Zaten bir süreden bu yana kamu kaynaklarını daha verimli kullanmak konusunda "memur sanatçı" statüsünün ötesinde sözleşmeli ya da sanat projelerine destek vermek konusunda bir arayış eskiden beri vardı. Bu konuda ön çalışmalar da var ama şu anda nihai, olgunlaşmış bir model yok" ifadesini kullandı.

Günay, kimsenin endişe etmemesi gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti: "Sonuçta anayasanın sanatın ve sanatçının korunması konusunda direktifi var. Yasaların vermiş olduğu bazı kazanımlar var. Bunları ortadan kaldırmak konusunda herhangi bir girişim de olmaz, herhangi bir sonuç da olmaz, bir model de oluşmaz. Bu çerçevede, yani anayasanın koymuş olduğu temel prensip, yasaların çizmiş olduğu sınırlar çerçevesinde, kimsenin kazanılmış hakkını yok etmeden, kimsenin sanat yapma konusunda özgürlüğüne bir kısıtlama getirmeksizin, bir kez daha altını çiziyorum, daha özgür bir tiyatro ortamı nasıl yaratılabilir ve bütünüyle hem tiyatro; hem de sanatın öbür dalları nasıl daha yaygın hale getirilebilir konusunda bir çalışma yapacağız" dedi ve ekledi, "Bunu Bakanlar Kurulu'nda paylaşacağız. Ondan sonra da eğer kabul görürse bir yeni model oluşmuş olacak. Ama bu konuda hemen bugünden yarına, 15 gün sonrasında hemen yapabileceğimiz bir şey olduğunu zannetmiyorum. Bir çalışma yapacağız ve bu çalışmayı sadece kendi içimizde değil, tiyatro dünyasının ve sanat dünyasının önde gelen, konuyu yakından bilen ama tarafsız gözle konuya bakan, ideolojik gözlüklerle bakmayan arkadaşlarımızla da paylaşacağız." 

Günay çözüm önerilerine dönük diğer görüşlerini de şu şekilde beyan etti; "Sanat dünyasının içinden de daha özgürleştirici, daha özelleştirici, daha özerkleştirici model önerileri var. Dünyada da birkaç model var, bizimkine benzer modeller var, iyice özel modeller var, karma modeller var. Dünyadaki uygulamalara da bakacağız. Bu çerçevede bir sonuca varmaya çalışacağız. Önümüzde yoğun bir çalışma süreci var."

Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2012, 09:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER