Yunanistan'da Seçmenler Yarın Sandık Başında

Yunanistan'da 6 Mayıs Pazar günü yapılacak erken genel seçimler için siyasi partilerin düzenledikleri seçim kampanyaları dün gece yarısından itibaren sona erdi.

Yunanistan'da Seçmenler Yarın Sandık Başında

 

Seçmenler yarın ülkeyi krizden çıkarması beklentisiyle, ülkeyi 4 yıl yönetecek siyasi parti ya da partileri seçmek üzere sandık başına gidecek.
 
Yunanistan'da kayıtlı toplam 9 milyon 850 bin 802 seçmenin 20 bin 255 sandıkta oy kullanacağı seçimlerde oy verme işlemi saat 07.00'da başlayacak ve 19.00'da sona erecek. Oy sayımının sandıkların kapatılmasının hemen ardından başlaması ve seçime katılan 32 partinin aldıkları oylara ilişkin ilk sonuçların birkaç saat içinde açıklanması bekleniyor.
 
Seçim yasağı nedeniyle gizli olarak yapılan ve basına sızan son anketler, geçici hükümetin ortağı PASOK ve ND'nin 6 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde hezimete uğrayacağını gösterirken, Yeni Demokrasi Partisi'nin (ND) başta geldiği bir koalisyon hükümetinin çıkması bekleniyor.
 
Pazar günü, "memorandum yanlısı" ve "memorandum karşıtı" partiler arasında bir seçim yapma durumunda kalacak vatandaşların sandığa siyasileri cezalandırmak için gitmesi bekleniyor. Bu arada Yunanistan İçişleri Bakanlığı 18 yaşını doldurmuş her Yunan vatandaşının oy vermesi zorunlu olan seçimlerde, yeni seçmen sayısının 359 bin 959 kişi, seçmenlerin 2 milyon 208 bin 306'sının ise 71 yaşının üzerinde olduğunu açıkladı.
 
Yunanistan'da, en son 5 partinin parlamentoya girdiği 4 Ekim 2009 genel seçimlerinde, PASOK oyların yüzde 43.92'sini, ND ise yüzde 33.47'sini almıştı. Bu oy oranlarına göre, 300 sandalyeli parlamentoda, PASOK 160, ND ise 91 milletvekilinden oluşan gruplar oluştururken, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) 21, Ortodoks Halk Birliği Partisi (LAOS) 15 ve Radikal Sol İttifak Partisi (SYRİZA) da 13 üye ile temsil edilmişti.
 
Seçim sonrasında kurulacak yeni hükümeti ise, zor görevler bekliyor. Yeni hükümetin, ikinci yardım paketinin bir sonraki taksitinin serbest bırakılması için, bir ay içerisinde acilen 3 milyar avroluk kesinti yapma yönüne gitmesi gerekiyor. Hükümetin ayrıca, Haziran'a kadar 2013-2014 dönemiyle ilgili harcamalarda 12 milyar avroluk kesinti öngören ayrıntılı bir rapor hazırlayarak Troyka'ya sunması gerekiyor. Ancak, bu yılki gayri safi milli hasılada (GSMH) 6,7'ye varan açık, hükümetin bu görevlerini yerine getirmesini neredeyse olanaksız kılıyor.
 
Hükümetin AB ve IMF ile imzaladığı memorandum gereği görevlerini yerine getirmemesi durumunda ise, ikinci yardım paketinin geçici olarak da olsa askıya alınacağı belirtiliyor. Diğer yandan, likit para sıkıntısı çeken çeşitli bakanlıklarda bir süredir bazı ödemelerin geciktirildiği, bazılarının ise hiç yapılmadığı bildiriliyor. Yunan medyasında yapılan değerlendirmelerde, yeni hükümetin dış yardım olmadan kısa zamanda memur ve emekli maaşlarını ödeyemeyecek duruma geleceği, bunun da sosyal çalkantılara neden olacağı belirtiliyor.

 

Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2012, 14:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER