Baklanın faydaları nelerdir? Demir kaynağı, anemi önleyici...
Baklanın faydaları nelerdir? Demir kaynağı, anemi önleyici...
Baklanın faydaları içerdiği besin bileşenleriyle oldukça fazladır. Bakla, taze ve kuru şekilde tüketilebilen bir sebze olduğu için hem yaz hem de kış aylarında sofralarda yerini alır. Bitkisel protein ve karbonhidratla yüklü olan bu besin sayısız faydalar zincirine sahiptir. Bakla taze, iç, kuru ve yeşil bakla olarak tüketilebilir. Her biri farklı yararlarıyla göğüs, kalp, cilt ve bağışıklık sağlığına iyi gelir.
Bakla Nasıl Tüketilir?
Bakla özellikle yaz ve kış aylarında farklı şekillerde tüketilebilecek sebze ve bakliyat gıdalarından biridir. Hasat edildiği dönemde taze olarak farklı yemeklerin yapılmasını sağlar. Özellikle yoğurtlu ve zeytinyağlı mezelerde kullanılır ve sulu yemeği de tüketilen versiyonları arasındadır. Kuru bakla ise bir bakliyat olarak çeşitli şekillerde yenebilir. Özellikle zeytinyağlı salatası, çorbası ve dolması en çok tercih edilenlerdendir. İç bakla enginar ve havuç gibi sebzelerle birlikte pişirilerek zeytinyağlı bir meze haline getirilebilir. Böylece taze ve kuru baklanın faydaları birçok farklı şekilde tüketildiğinde görülmesi mümkündür.
Baklanın Faydaları Nelerdir?
Baklagiller familyasına mensup olan bakla kabuklu bir sebzedir. İçi de taneli yapıda olduğu için hem lezzetli hem de yararlı bir besindir. Tek başına da yenebilen yeşil baklanın faydaları aşağıdaki gibidir:
- Demir, folat ve magnezyum gibi vücut için gerekli olan mineraller içerir
- Metabolik süreçlere katkı sağlar
- DNA sentezi ve onarımını destekler
- Bağışıklık fonksiyonlarını geliştirir
- Kan şekerini düzenler ve kilo verme sürecine yardım eder
- Bağırsak sağlığını korumak da baklanın faydaları arasında sayılır
- Demir kaynağıdır, anemi (kansızlık) önleyicidir
- A, B, C ve B2 bakımından zengindir ve vücuttaki organların işleyişini destekler.
- Yüksek oranda protein içeren bir sebze olduğu için kırmızı et tüketemeyenler için tercih edilebilir.
- Yeşil iç baklanın faydaları idrar yollarını temizleyici etkiye sahiptir.
- İçerisinde yer alan manganez minerali vücudun kemik yapısını koruyarak güçlendirir. Bir fincan bakla içi günlük manganez ihtiyacının üçte birini karşılar. Düzenli tüketilmesi halinde osteoporoz ve diğer kemik problemlerini önleyebilir.
- Yüksek oranda lif içeren bakla sindirimin kolaylaşmasını sağlar. Aynı zamanda vücutta glikoz seviyelerini korur ve kolesterol birikimini önler.
- Taze iç bakla düşük yağ oranına sahiptir ve sağlıklı beslenmek isteyenler için iyi bir gıda tercihidir.
Taze bakla kabuğunun faydaları nelerdir?
Bakla, mayıs ve haziran aylarında hasat edilmeye başlayan ve yaz aylarının sonuna kadar tüketilebilen bir sebzedir. İlk toplandığında taze olduğu için birçok farklı şekilde tüketilir. Hem içi hem de kabuğu protein bakımından zengin olduğundan çeşitli yararlar sağlar. Ayrıca kabuk kısmı cilt için de yararlıdır.
Taze baklanın faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Tokluk hissi oluşturabilecek kadar yüksek lif oranına sahiptir.
- Böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.
- Linoeik asit bakımından zengin olduğu için iltihap oluşumunu engeller.
- Leke ve akneler üzerine kabuk kısmı sürüldüğünde kısa süre içinde etki gösterir. Bu etki için kabuğunun açılması ve içindeki çiğitlerin alınarak cilde sürülmesi gerekir.
- Haşlanmış ve püre haline getirilen kabuklar vücutta tüylerin olduğu bölgeye sürüldüğünde temizleyebilir. Doğal bir tüy dökücü olarak eski dönemlerde kullanılan bakla kabukları kıl köklerini azaltır ve inceltir.
- Baklanın cilde faydaları arasında aydınlatıcı ve parlaklık verici özelliği de yer alır.
- Yüzdeki leke ve yara izlerini gidermeye yardımcı olur.