Soğukta gözleriniz şıp şıp akıyorsa dikkat!

Sağlık 22.01.2024 - 14:58, Güncelleme: 22.01.2024 - 14:58
 

Soğukta gözleriniz şıp şıp akıyorsa dikkat!

Kış aylarında oluşan cilt rahatsızlıkları pek çok kişi için günlük yaşamı kabusa çevirir. Dışarı adım attığınız anda gözlerinizin sulanmaya başladığını fark ettiyseniz yalnız değilsiniz. İşte uzmanların cevabı.
Kış soğuğu, gözler üzerinde de çeşitli etkiler yaratıyor. Dışarı çıktığınızda gözlerinizin sulanmaya başlaması da bunun bir örneği. Gözler çok kuruduğunda vücudun gözyaşı refleksinin aşırı tepkisi nedeniyle soğuk havada sulanmaya başlar. ABD'li doktor Dr. Michael Brusco, gözlerimizin bu kadar sulanmasının göz kuruluğundan kaynaklı olduğunu belirtiyor. Ulusal Göz Enstitüsü'ne göre her yıl 16 milyon Amerikalıyı etkilediği düşünülen bu durum, doktorların 'kuru göz sendromu' olarak adlandırdığı durum. Dışarıya çıktığınızda soğuk hava gözlerdeki nemi yok eder, bu da gözyaşı kanallarının yeterince gözyaşı üretmede zorlandığı anlamına gelir. Gözyaşı yalnızca ağlarken değil, gözleri ıslak ve pürüzsüz tutabilmek için de gereklidir. Aynı zamanda bu net görüş sağlamak için de önemli. Soğuk havanın kuruluğu, gözün nemlendirici tabakasının buharlaşmasına neden olur. Bu, gözde gözyaşı refleksi olarak bilinen aşırı reaksiyonu tetikler. Dr. Brusco, "Hava çok soğuk ve rüzgarlı olduğunda bu refleks ortaya çıkar" diye belirtiyor. Birçok kişi cilt kuruluğunu önlemek için çeşitli nemlendiriciler kullanır. Ancak göz çevresine sürülen bazı krem çeşitleri de göz sulanmasına neden olabilir. Göz çevresindeki hassas cildi tahriş eden kremler bölgeyi tetikleyebilir. Bazı kişiler, göz kuruluğu problemine daha yatkın olabilir. Dr. Brusco'ya göre bilgisayar ekranı karşısında çalışan kişilerin gözleri bu durumdan daha fazla etkilenebilir. Ayrıca makyaj ve diğer tahriş edici maddeler, göz kapaklarındaki meibomian adı verilen bezleri tıkayabilir. Bu durum da gözyaşı oluşumuna yol açabilir. Ancak Dr. Brusco, kışın göz sulanmasının genellikle zararsız olduğunu aktardı. Rahatsız edici bir seviyeye ulaşmadığı sürece kış aylarında özellikle soğuğa çıktığınızda gözlerin sulanması 'normal' olarak karşılanıyor. Ancak semptomlar uzun süre devam ederse göz doktoruna gitmekte fayda var. Uzmanlar, ileri seviye göz kuruluğunun gözlerin ön kısmına zarar verebileceğini, görmeyi etkileyebileceğini belirtiyor. Gözleri nemlendirmek için doktor tavsiyesi eşliğinde koruyucu içermeyen yapay gözyaşı kullanılabilir.
Kış aylarında oluşan cilt rahatsızlıkları pek çok kişi için günlük yaşamı kabusa çevirir. Dışarı adım attığınız anda gözlerinizin sulanmaya başladığını fark ettiyseniz yalnız değilsiniz. İşte uzmanların cevabı.

Kış soğuğu, gözler üzerinde de çeşitli etkiler yaratıyor. Dışarı çıktığınızda gözlerinizin sulanmaya başlaması da bunun bir örneği. Gözler çok kuruduğunda vücudun gözyaşı refleksinin aşırı tepkisi nedeniyle soğuk havada sulanmaya başlar.

ABD'li doktor Dr. Michael Brusco, gözlerimizin bu kadar sulanmasının göz kuruluğundan kaynaklı olduğunu belirtiyor. Ulusal Göz Enstitüsü'ne göre her yıl 16 milyon Amerikalıyı etkilediği düşünülen bu durum, doktorların 'kuru göz sendromu' olarak adlandırdığı durum.

Dışarıya çıktığınızda soğuk hava gözlerdeki nemi yok eder, bu da gözyaşı kanallarının yeterince gözyaşı üretmede zorlandığı anlamına gelir. Gözyaşı yalnızca ağlarken değil, gözleri ıslak ve pürüzsüz tutabilmek için de gereklidir. Aynı zamanda bu net görüş sağlamak için de önemli.

Soğuk havanın kuruluğu, gözün nemlendirici tabakasının buharlaşmasına neden olur. Bu, gözde gözyaşı refleksi olarak bilinen aşırı reaksiyonu tetikler. Dr. Brusco, "Hava çok soğuk ve rüzgarlı olduğunda bu refleks ortaya çıkar" diye belirtiyor.

Birçok kişi cilt kuruluğunu önlemek için çeşitli nemlendiriciler kullanır. Ancak göz çevresine sürülen bazı krem çeşitleri de göz sulanmasına neden olabilir. Göz çevresindeki hassas cildi tahriş eden kremler bölgeyi tetikleyebilir.

Bazı kişiler, göz kuruluğu problemine daha yatkın olabilir. Dr. Brusco'ya göre bilgisayar ekranı karşısında çalışan kişilerin gözleri bu durumdan daha fazla etkilenebilir.

Ayrıca makyaj ve diğer tahriş edici maddeler, göz kapaklarındaki meibomian adı verilen bezleri tıkayabilir. Bu durum da gözyaşı oluşumuna yol açabilir. Ancak Dr. Brusco, kışın göz sulanmasının genellikle zararsız olduğunu aktardı.

Rahatsız edici bir seviyeye ulaşmadığı sürece kış aylarında özellikle soğuğa çıktığınızda gözlerin sulanması 'normal' olarak karşılanıyor. Ancak semptomlar uzun süre devam ederse göz doktoruna gitmekte fayda var.

Uzmanlar, ileri seviye göz kuruluğunun gözlerin ön kısmına zarar verebileceğini, görmeyi etkileyebileceğini belirtiyor. Gözleri nemlendirmek için doktor tavsiyesi eşliğinde koruyucu içermeyen yapay gözyaşı kullanılabilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.