Bel ağrıların yüzde 90’ı aynı sebepten! Yapılması gereken şey belli

Sağlık 01.04.2024 - 15:51, Güncelleme: 01.04.2024 - 15:51
 

Bel ağrıların yüzde 90’ı aynı sebepten! Yapılması gereken şey belli

Bel ağrıları çoğu zaman hayatımızı olumsuz etkileyen problemlerden biri olabilir. Geçmeyen ya da hareket halinde azalırken, dinlendiğinizde artan ağrıların farklı sebepleri olabilir. Bel ağrıları türleri ve sebeplerinden haberimizde bahsettik.
BEL AĞRISI NEDENLERİ Kas ve bağların zorlanması, bel fıtığı, kireçlenme, omur kayması, Omurilik kanalının daralması, omurga eğrilmesi uzun süreli ya da geçmeyen bel ağrısı sebepleri arasında yer alıyor. Mekanik zorlanma olan durumlarda seyir iyi olsa da, ağrılı atakların büyük bir kısmı kısa sürede iyileşebiliyor. Geçmeyen bel ağrısı çok nadir de olsa iltihaplı hastalıklara, enfeksiyonlara, kemik hastalıklarına ve diğer organlardan yansıyan ağrılara bağlı olabiliyor. KRONİKLEŞME ORANI YÜZDE 30 Bir kez bel ağrısı atağı geçiren kişilerin yüzde 30'unda bel ağrısı tekrarlayabiliyor ya da kronikleşebiliyor. Altı haftadan uzun süren geçmeyen bel ağrısı kronikleşmiş sayılabiliyor. YANLIŞ DURUŞ EN BÜYÜK SEBEP Bel ağrılarının yüzde 90'ının sebebi genellikle yanlış duruş, ağır kaldırma, kas zayıflığı gibi mekanik nedenlerden kaynaklanıyor. Bu nedenle doğru ve dik duruş ağrının önüne geçmekte son derece etkili. DOĞRU YATIŞ İYİ GELECEK Diz altına koyulan yastık bel ağrısının hafiflemesini sağlayabilir. Cenin pozisyonunda yatmak da bel ve boyun sağlığı için en ideal yatış pozisyonu olabilir. Yan yatış pozisyonu da denen bu yan yatış pozisyonu belin basıncını azaltmak amacıyla dizlerin arasına yastık koyularak da yapılabilir. Bu yatışta, bacaklar karına doğru çekilebilir. NASIL TEDAVİ EDİLİR? Yeni başlayan bel ağrısı varsa uzmanlar tarafından birkaç gün süreyle belin ve dizlerin altına koyulan yastıkla destek sağlanarak yatak istirahati öneriliyor. Ancak normalden uzun süreli istirahat, kasları, kemikleri ve kondisyonu zayıflatabilir. Bu da iyileşmeyi geciktirir. Bunun yanında sıcak veya soğuk uygulamalar, çeşitli elektrik akımları, traksiyon (çekme), masaj ve elle tedavi ve egzersiz gibi çeşitli yöntemler de uzmanlar tarafından uygulanabilir. Bu tedaviler de ağrı ve gerginliği azaltmada etkili olabiliyor.
Bel ağrıları çoğu zaman hayatımızı olumsuz etkileyen problemlerden biri olabilir. Geçmeyen ya da hareket halinde azalırken, dinlendiğinizde artan ağrıların farklı sebepleri olabilir. Bel ağrıları türleri ve sebeplerinden haberimizde bahsettik.

BEL AĞRISI NEDENLERİ

Kas ve bağların zorlanması, bel fıtığı, kireçlenme, omur kayması, Omurilik kanalının daralması, omurga eğrilmesi uzun süreli ya da geçmeyen bel ağrısı sebepleri arasında yer alıyor. Mekanik zorlanma olan durumlarda seyir iyi olsa da, ağrılı atakların büyük bir kısmı kısa sürede iyileşebiliyor. Geçmeyen bel ağrısı çok nadir de olsa iltihaplı hastalıklara, enfeksiyonlara, kemik hastalıklarına ve diğer organlardan yansıyan ağrılara bağlı olabiliyor.

KRONİKLEŞME ORANI YÜZDE 30

Bir kez bel ağrısı atağı geçiren kişilerin yüzde 30'unda bel ağrısı tekrarlayabiliyor ya da kronikleşebiliyor. Altı haftadan uzun süren geçmeyen bel ağrısı kronikleşmiş sayılabiliyor.

YANLIŞ DURUŞ EN BÜYÜK SEBEP

Bel ağrılarının yüzde 90'ının sebebi genellikle yanlış duruş, ağır kaldırma, kas zayıflığı gibi mekanik nedenlerden kaynaklanıyor. Bu nedenle doğru ve dik duruş ağrının önüne geçmekte son derece etkili.

DOĞRU YATIŞ İYİ GELECEK

Diz altına koyulan yastık bel ağrısının hafiflemesini sağlayabilir. Cenin pozisyonunda yatmak da bel ve boyun sağlığı için en ideal yatış pozisyonu olabilir. Yan yatış pozisyonu da denen bu yan yatış pozisyonu belin basıncını azaltmak amacıyla dizlerin arasına yastık koyularak da yapılabilir. Bu yatışta, bacaklar karına doğru çekilebilir.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Yeni başlayan bel ağrısı varsa uzmanlar tarafından birkaç gün süreyle belin ve dizlerin altına koyulan yastıkla destek sağlanarak yatak istirahati öneriliyor. Ancak normalden uzun süreli istirahat, kasları, kemikleri ve kondisyonu zayıflatabilir. Bu da iyileşmeyi geciktirir.

Bunun yanında sıcak veya soğuk uygulamalar, çeşitli elektrik akımları, traksiyon (çekme), masaj ve elle tedavi ve egzersiz gibi çeşitli yöntemler de uzmanlar tarafından uygulanabilir. Bu tedaviler de ağrı ve gerginliği azaltmada etkili olabiliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.