Hüseyin ASLAN
Köşe Yazarı
Hüseyin ASLAN
-
 

Beyin göçü; “Beka” sorunumuz... Gençler ülkemizi terk ediyor...

Özgürlük alanlarının daralması, işsizlik, ekonomik problemler, umutsuzluk ve gelecek kaygısı; 18-25 yaş arası gençleri “göç”e zorluyor. Gençler ülkemizi terk ediyor.  Ne faiz, ne rezerv, ne hayat pahallılığı önümüzdeki yıllarda en önemli sorunumuz; “nitelikli insan gücü” eksikliğimiz olacaktır. Kaliteli eğitim alan yetişmiş insanlarımız yurt dışına gidiyor, geleceğini yabancı ülkelerde arıyor. Böylece; “beşeri sermayemizi” kaybediyoruz. Oysa; yurt dışına kaçan her gencimiz, bir parçamızı koparıyor, ülkemizden bir “tuğla” söküyor. Diyebiliriz ki; esas “beka” sorunumuz, beyin göçüdür.  Alman Konrad Adenauer Vakfı’nın yaptığı 2023 Türkiye Gençlik Araştırması; gençlerin yüzde 63’ünün “başka ülkede yaşamak” istediğini ortaya koydu. Aralık 2022 ile Ocak 2023 arasında 16 ilde yapılan ve 18-25 yaş arası 2 bin 140 gencin katıldığı araştırmada, Türkiye dışında yaşamak isteyen gençlerin yüzde 47.8’i “yaşam koşullarını yükseltmek” için başka bir ülkeye gitmek istediğini belirtti. Gençlerin ülkeden kaçış nedenleri; “eğitim sırasında, üniversitelerde özgürlük alanlarının dar olması, işsizliğin umutsuzluğa dönüşmesi, ekonomik bağımsızlıklarının olmaması, işe girenlerin de düşük ücretle, kötü koşullarda ve güvencesiz çalışmaları” olarak ifade ediliyor. GIDA VE BARINMA İÇİN ÇALIŞIYORUZ Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK)nun verilerine göre; yoksul kesimin gelirini gıda ve barınma yutuyor. Hane halkının yıllık gelirinin yüzde 65’i barınma ve gıdaya harcanıyor. TUİK’in “Hane Halkı Tüketim Harcaması 2022 Raporu” düşük ücretle yaşamak zorunda kalanların sadece gıda ve barınma için harcama yapabildiğini, eğlence ve sosyalleşmeye para ayıramadığını gösteriyor.  En düşük gelirli yüzde 20’lik grupta gıdanın payı yüzde 35.8, barınmanın payı yüzde 29.3, ulaştırmanın payı da yüzde 28.5 oldu.  Medeni bir ortamda barınmak, sağlıklı beslenmek ve sosyal ilişki ortamında yaşamak; temel insan haklarındandır. Sonuç olarak: Kaliteli eğitim alan “yetişmiş insan gücü”müzün geleceğini yabancı ülkelerde araması; “beka” sorunudur. En büyük gücümüz; “beşeri sermaye”mizdir. 
Ekleme Tarihi: 20 Haziran 2023 - Salı
Hüseyin ASLAN

Beyin göçü; “Beka” sorunumuz... Gençler ülkemizi terk ediyor...

Özgürlük alanlarının daralması, işsizlik, ekonomik problemler, umutsuzluk ve gelecek kaygısı; 18-25 yaş arası gençleri “göç”e zorluyor.

Gençler ülkemizi terk ediyor. 

Ne faiz, ne rezerv, ne hayat pahallılığı önümüzdeki yıllarda en önemli sorunumuz; “nitelikli insan gücü” eksikliğimiz olacaktır.

Kaliteli eğitim alan yetişmiş insanlarımız yurt dışına gidiyor, geleceğini yabancı ülkelerde arıyor.

Böylece; “beşeri sermayemizi” kaybediyoruz.

Oysa; yurt dışına kaçan her gencimiz, bir parçamızı koparıyor, ülkemizden bir “tuğla” söküyor.

Diyebiliriz ki; esas “beka” sorunumuz, beyin göçüdür. 

Alman Konrad Adenauer Vakfı’nın yaptığı 2023 Türkiye Gençlik Araştırması; gençlerin yüzde 63’ünün “başka ülkede yaşamak” istediğini ortaya koydu.

Aralık 2022 ile Ocak 2023 arasında 16 ilde yapılan ve 18-25 yaş arası 2 bin 140 gencin katıldığı araştırmada, Türkiye dışında yaşamak isteyen gençlerin yüzde 47.8’i “yaşam koşullarını yükseltmek” için başka bir ülkeye gitmek istediğini belirtti.

Gençlerin ülkeden kaçış nedenleri; “eğitim sırasında, üniversitelerde özgürlük alanlarının dar olması, işsizliğin umutsuzluğa dönüşmesi, ekonomik bağımsızlıklarının olmaması, işe girenlerin de düşük ücretle, kötü koşullarda ve güvencesiz çalışmaları” olarak ifade ediliyor.

GIDA VE BARINMA İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK)nun verilerine göre; yoksul kesimin gelirini gıda ve barınma yutuyor.

Hane halkının yıllık gelirinin yüzde 65’i barınma ve gıdaya harcanıyor.

TUİK’in “Hane Halkı Tüketim Harcaması 2022 Raporu” düşük ücretle yaşamak zorunda kalanların sadece gıda ve barınma için harcama yapabildiğini, eğlence ve sosyalleşmeye para ayıramadığını gösteriyor. 

En düşük gelirli yüzde 20’lik grupta gıdanın payı yüzde 35.8, barınmanın payı yüzde 29.3, ulaştırmanın payı da yüzde 28.5 oldu. 

Medeni bir ortamda barınmak, sağlıklı beslenmek ve sosyal ilişki ortamında yaşamak; temel insan haklarındandır.

Sonuç olarak: Kaliteli eğitim alan “yetişmiş insan gücü”müzün geleceğini yabancı ülkelerde araması; “beka” sorunudur.

En büyük gücümüz; “beşeri sermaye”mizdir. 

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.