Erol YARAŞ
Köşe Yazarı
Erol YARAŞ
 

Ekrem Oran; 'Balığa Gel'

Ana fikir güzel. Yıllardır Çeşme’yi 12 ay turizme açacak bir fikirdir olta balıkçılığı... Gel gelelim, balık popülasyonu gittikçe azaldığından bir türlü hayata geçirilememiştir.  Başkan Oran'ın, 'çok şerefli bir gazetecinin' moderatörlüğünde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşma hoşuma gitti. Oran, “İklim krizinin etkileri, deniz kirliliği, bilinçsiz avlanmanın deniz ekosisteminde yarattığı hasarlar sonucunda denizlerimiz alarm veriyor. Balıkçılarımızın, tüketicilerimizin bu konuya çok hassas yaklaşmaları gerekiyor. Mevsiminde avlanmak, doğru derinlikte avlanmak, balıkların üreme süreçlerine saygı ile yaklaşmak çok önemli.” Güzel bir tespit. Şimdi Başkan Ekrem Oran’a bazı sorularım olacak; Peki, kendisi Çeşme denizlerini yaşanmaz hale getiren olumsuzluklarla ilgili ne yapıyor? Bazı örnekler vereyim... Belki Başkan bu yaşananları bilmiyor olabilir! Ildır Körfezi’ni her gün yoğun bir şekilde kirleten Orkinos Balık Çiftlikleri.  Çeşme’de bir çok çevre örgütünün bildiği bu sorunu Çeşme Kaymakamı ve Belediye Başkanı bilmiyor mu? Bu çiftlikler Çeşme’nin en güzel plajları olan Aya Yorgi, Hacettepe Koyu, Boyalık Plajı, Ilıca Plajı, Eşşek Adası Koyları’nı inanılmaz derecede kirletmektedir. Özellikle yazın suyun içindeki yağlanma gözle görülür hale gelmektedir. Bu koylardaki sularda berraklık ve kristal özellik yok olmuş durumdadır. Her gün yüzlerce kilo dondurulmuş uskumru ve yağlı yemler, bu çiftliklerdeki orkinoslar 200-300 kiloya gelsin, iyi semirsinler diye bu havuzlara atılmaktadır. Orkinosların parçaladıkları uskumru ve yemlerin yağları akıntılarla tüm Ildır Körfezi’ne yayılmakta ve kirletmektedir. Yüzlerce kiloya ulaşan orkinosların atıkları da ayrı bir kirlilik olarak dip akıntılarla Ildır Körfezi plajlarına yayılmaktadır. Bir başka ve daha büyük tehlike, denizlerin temizlik süpürgesi olan deniz patlıcanlarının katliam boyutunda yine Ildır Körfezi’nde toplanmasıdır. Bunun gibi başta gırgırlar ve trollerin acımasızca av yapmaları da işin başka bir boyutudur. Kürsüye çıkıp sorunları anlatmak kolaydır. Çözüm boyutunda ne yapılıyor ona bakmak lazım. Benim Başkan Oran’dan Çeşme adına en büyük beklentim, bu olumsuz gidişe bir başkan olarak dikkat çekmesi ve elindeki tüm imkânları kullanmasıdır. Yoksa, böyle ciddi sorunları barındıran toplantılar üç beş haberle geçiştirilmiş olur. Ildır Körfezi eski günlerine dönecekse başta Çeşme Kaymakamı olmak üzere Başkan Ekrem Oran ve tüm Çeşme severlerin yapacağı öncelikli çözüm, en kısa sürede orkinos çiftliklerinin Ildır Körfezi dışına taşınmasını sağlamak ve deniz patlıcanı katliamını durdurmaktır. 
Ekleme Tarihi: 18 Kasım 2022 - Cuma
Erol YARAŞ

Ekrem Oran; 'Balığa Gel'

Ana fikir güzel.

Yıllardır Çeşme’yi 12 ay turizme açacak bir fikirdir olta balıkçılığı...

Gel gelelim, balık popülasyonu gittikçe azaldığından bir türlü hayata geçirilememiştir. 

Başkan Oran'ın, 'çok şerefli bir gazetecinin' moderatörlüğünde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşma hoşuma gitti.

Oran, “İklim krizinin etkileri, deniz kirliliği, bilinçsiz avlanmanın deniz ekosisteminde yarattığı hasarlar sonucunda denizlerimiz alarm veriyor. Balıkçılarımızın, tüketicilerimizin bu konuya çok hassas yaklaşmaları gerekiyor. Mevsiminde avlanmak, doğru derinlikte avlanmak, balıkların üreme süreçlerine saygı ile yaklaşmak çok önemli.”

Güzel bir tespit.

Şimdi Başkan Ekrem Oran’a bazı sorularım olacak;

Peki, kendisi Çeşme denizlerini yaşanmaz hale getiren olumsuzluklarla ilgili ne yapıyor?

Bazı örnekler vereyim... Belki Başkan bu yaşananları bilmiyor olabilir!

Ildır Körfezi’ni her gün yoğun bir şekilde kirleten Orkinos Balık Çiftlikleri. 

Çeşme’de bir çok çevre örgütünün bildiği bu sorunu Çeşme Kaymakamı ve Belediye Başkanı bilmiyor mu?

Bu çiftlikler Çeşme’nin en güzel plajları olan Aya Yorgi, Hacettepe Koyu, Boyalık Plajı, Ilıca Plajı, Eşşek Adası Koyları’nı inanılmaz derecede kirletmektedir.

Özellikle yazın suyun içindeki yağlanma gözle görülür hale gelmektedir. Bu koylardaki sularda berraklık ve kristal özellik yok olmuş durumdadır.

Her gün yüzlerce kilo dondurulmuş uskumru ve yağlı yemler, bu çiftliklerdeki orkinoslar 200-300 kiloya gelsin, iyi semirsinler diye bu havuzlara atılmaktadır.

Orkinosların parçaladıkları uskumru ve yemlerin yağları akıntılarla tüm Ildır Körfezi’ne yayılmakta ve kirletmektedir.

Yüzlerce kiloya ulaşan orkinosların atıkları da ayrı bir kirlilik olarak dip akıntılarla Ildır Körfezi plajlarına yayılmaktadır.

Bir başka ve daha büyük tehlike, denizlerin temizlik süpürgesi olan deniz patlıcanlarının katliam boyutunda yine Ildır Körfezi’nde toplanmasıdır.

Bunun gibi başta gırgırlar ve trollerin acımasızca av yapmaları da işin başka bir boyutudur.

Kürsüye çıkıp sorunları anlatmak kolaydır.

Çözüm boyutunda ne yapılıyor ona bakmak lazım.

Benim Başkan Oran’dan Çeşme adına en büyük beklentim, bu olumsuz gidişe bir başkan olarak dikkat çekmesi ve elindeki tüm imkânları kullanmasıdır.

Yoksa, böyle ciddi sorunları barındıran toplantılar üç beş haberle geçiştirilmiş olur.

Ildır Körfezi eski günlerine dönecekse başta Çeşme Kaymakamı olmak üzere Başkan Ekrem Oran ve tüm Çeşme severlerin yapacağı öncelikli çözüm, en kısa sürede orkinos çiftliklerinin Ildır Körfezi dışına taşınmasını sağlamak ve deniz patlıcanı katliamını durdurmaktır. 

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.