Uyutmayan, tıkayan alerjilere son!

Sağlık 26.04.2024 - 12:38, Güncelleme: 26.04.2024 - 12:38
 

Uyutmayan, tıkayan alerjilere son!

Dişlerinizi fırçalarsınız, gece rutininizi bitirirsiniz, yatağa girersiniz ve anında midenizde bir bulantı hisseder, başınıza bir ağrı girer ve bir anda hapşırmaya başlarsınız. Bu alerjinizin gelip sizi yakaladığı anlamına gelir. Gün içinde zorlayan alerjilerin gece saatlerinde daha da artmasının bir nedeni var. Alerjiler neden gece daha çok artar?
Araştırmalar gösteriyor ki alerji hastalarının yüzde 74'ü gece boyunca alerji semptomları nedeniyle uyanıyor. Alerji hastalarının yüzde 90'ından fazlası uyumakta zorluk çekiyor. Alerjiler her ne sebepten olursa olsun; küf, evcil hayvan tüyü, polen veya başka bir şeyden kaynaklansın, ortak bir semptom kümesine sahip olma eğilimindedirler. Burun akıntısı ve tıkanıklık, sulu ve kaşıntılı kırmızı gözler, hapşırma, öksürük, postnazal damlama, kaşıntılı burun, ağız çatısı veya boğaz, göz şişliği veya koyu halkalar görülür. Toz akarı ve hamamböceği alerjileri benzer semptomlara sahip olabilir ancak aynı zamanda deri döküntüleri ve genel kaşıntıyı da içerebilir. Bu belirtiler sizi geceleri uykusuz bırakıyorsa, iyi haber şu ki tetikleyicileri evinizden yok etmek için gerekli adımları atabilirsiniz. Döküntüler, besin alerjileri veya alerjilerin tetiklediği mide rahatsızlığı uyku sorunlarına neden olabilir ancak en yaygın uyku bozucu olanlar burun alerjileri ve astımdır. Uyku bozulmasından en sık sorumlu olan alerjenler ise genellikle şunlardır: Toz akarları, evcil hayvan tüyü, polen alerjileri, kalıba dökmek ve hamamböcekleri. Hangi alerjenin gece alerjinizi tetiklediğine bakılmaksızın belirtilerinizi hafifletmek ve daha iyi bir gece uykusu çekmek için atabileceğiniz birkaç adım var. Öncelikle temiz bir yastık ve yatak tercih etmelisiniz, tozu düzenli olarak temizleyin, HEPA filtreli hava temizleme cihazı kullanın, alerji ilaçlarınız varsa onları gece alın, yatak odanızın kapısını kapatarak uyuyun, toz akarları ve küflerden kurtulun. Gece alerjisi semptomlarını tetikleyen çok sayıda potansiyel tetikleyici vardır ve alerjinizin türü ne olursa olsun, bunların uykunuzu mahvetmEğer evde aldığınız basit önlemler ya da içtiğiniz ilaçlar işe yaramıyorsa mutlaka bir uzmana danışmalısınız.e potansiyeli vardır. Eğer evde aldığınız basit önlemler ya da içtiğiniz ilaçlar işe yaramıyorsa mutlaka bir uzmana danışmalısınız.
Dişlerinizi fırçalarsınız, gece rutininizi bitirirsiniz, yatağa girersiniz ve anında midenizde bir bulantı hisseder, başınıza bir ağrı girer ve bir anda hapşırmaya başlarsınız. Bu alerjinizin gelip sizi yakaladığı anlamına gelir. Gün içinde zorlayan alerjilerin gece saatlerinde daha da artmasının bir nedeni var. Alerjiler neden gece daha çok artar?

Araştırmalar gösteriyor ki alerji hastalarının yüzde 74'ü gece boyunca alerji semptomları nedeniyle uyanıyor. Alerji hastalarının yüzde 90'ından fazlası uyumakta zorluk çekiyor.

Alerjiler her ne sebepten olursa olsun; küf, evcil hayvan tüyü, polen veya başka bir şeyden kaynaklansın, ortak bir semptom kümesine sahip olma eğilimindedirler.

Burun akıntısı ve tıkanıklık, sulu ve kaşıntılı kırmızı gözler, hapşırma, öksürük, postnazal damlama, kaşıntılı burun, ağız çatısı veya boğaz, göz şişliği veya koyu halkalar görülür.

Toz akarı ve hamamböceği alerjileri benzer semptomlara sahip olabilir ancak aynı zamanda deri döküntüleri ve genel kaşıntıyı da içerebilir.

Bu belirtiler sizi geceleri uykusuz bırakıyorsa, iyi haber şu ki tetikleyicileri evinizden yok etmek için gerekli adımları atabilirsiniz.

Döküntüler, besin alerjileri veya alerjilerin tetiklediği mide rahatsızlığı uyku sorunlarına neden olabilir ancak en yaygın uyku bozucu olanlar burun alerjileri ve astımdır.

Uyku bozulmasından en sık sorumlu olan alerjenler ise genellikle şunlardır: Toz akarları, evcil hayvan tüyü, polen alerjileri, kalıba dökmek ve hamamböcekleri.

Hangi alerjenin gece alerjinizi tetiklediğine bakılmaksızın belirtilerinizi hafifletmek ve daha iyi bir gece uykusu çekmek için atabileceğiniz birkaç adım var.

Öncelikle temiz bir yastık ve yatak tercih etmelisiniz, tozu düzenli olarak temizleyin, HEPA filtreli hava temizleme cihazı kullanın, alerji ilaçlarınız varsa onları gece alın, yatak odanızın kapısını kapatarak uyuyun, toz akarları ve küflerden kurtulun.

Gece alerjisi semptomlarını tetikleyen çok sayıda potansiyel tetikleyici vardır ve alerjinizin türü ne olursa olsun, bunların uykunuzu mahvetmEğer evde aldığınız basit önlemler ya da içtiğiniz ilaçlar işe yaramıyorsa mutlaka bir uzmana danışmalısınız.e potansiyeli vardır.

Eğer evde aldığınız basit önlemler ya da içtiğiniz ilaçlar işe yaramıyorsa mutlaka bir uzmana danışmalısınız.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.