Mide ağrısına iyi gelmiyor, aksine asidi coşturuyor!

Sağlık 24.04.2024 - 15:28, Güncelleme: 24.04.2024 - 15:28
 

Mide ağrısına iyi gelmiyor, aksine asidi coşturuyor!

Genellikle hazımsızlık ve mide ağrısına bir bardak süt önerilir. Ancak doğru bilinen bu yanlış, zamanla birçok doktorun uyarılarda bulunduğu bir mesele haline dönüştü. Birçok yerde ilaç gibi görülen süt mideyi iyileştirmek yerine farklı zararlar verebilir.
Mide rahatsızlıkları günlük yaşamı fazlasıyla etkileyen, zorlayıcı hastalıklardan biridir. Genellikle mide ağrısı için tavsiye edilen bir bardak süt ise midenizi daha kötü hale getirebilir. Doktorlar, bu durumun mide asidiyle ilgili olduğunu belirtti. Doktorlar, gastrit ve ülseri olan kişilerin mide asidinin fazla salgılandığını, sütün içerisindeki kalsiyumun ise mide asit salgısını artıracağını söylüyor. Geçici olarak mideyi hafifletebilir, ancak devamında problem daha şiddetli hale gelir. Yani bu durum midenize yarardan çok zarar sağlayabilir. Süt mide asidini dindirmek için geçici bir bariyer görevi üstlenir. Ancak asit üretimini teşvik ettiği için bu rahatlama kısa sürebilir. O nedenle rahatsızlık tam olarak geçmez. Yapılan bir araştırma, tam olarak bu duruma örnek olacak nitelikte. 1976'da 10 gönüllü ile yapılan araştırmada kişilerin midesi boşaltılarak sütle beslenmeye başlandı. Bir saat sonrasında mideleri tekrar boşaltılarak beş dakikada bir mide asitleri ölçüldü. Sütün üç saat boyunca mide asidini daha da artırdığı gözlemlendi. Bu nedenle mide problemleri için süt tüketimi yeterli olmayabilir. Sütün içerisinde bulunan kalsiyum azaldığında daha az asit üretiliyor. Ancak mideyle bitişik olan oniki parmak bağırsağı ülseri olan her kişide fazlasıyla asit salgılanmasına neden oluyor. Bu nedenle içerisindeki kalsiyumun mide asidini olumsuz etkilediği söylenebilir. Aynı zamanda sütün mideyi yatıştırmasına engel olabilecek bir diğer madde kazein adlı protein olarak biliniyor. Kazein, doğrudan mide zarındaki hücreleri uyarır ve daha çok asit üretilmesine neden olur. O nedenle süt tüketimi hassas mide yapısı, gastrit, ülser gibi rahatsızlıklara sahip olan kişiler için için uygun olmayacaktır.
Genellikle hazımsızlık ve mide ağrısına bir bardak süt önerilir. Ancak doğru bilinen bu yanlış, zamanla birçok doktorun uyarılarda bulunduğu bir mesele haline dönüştü. Birçok yerde ilaç gibi görülen süt mideyi iyileştirmek yerine farklı zararlar verebilir.

Mide rahatsızlıkları günlük yaşamı fazlasıyla etkileyen, zorlayıcı hastalıklardan biridir. Genellikle mide ağrısı için tavsiye edilen bir bardak süt ise midenizi daha kötü hale getirebilir. Doktorlar, bu durumun mide asidiyle ilgili olduğunu belirtti.

Doktorlar, gastrit ve ülseri olan kişilerin mide asidinin fazla salgılandığını, sütün içerisindeki kalsiyumun ise mide asit salgısını artıracağını söylüyor. Geçici olarak mideyi hafifletebilir, ancak devamında problem daha şiddetli hale gelir. Yani bu durum midenize yarardan çok zarar sağlayabilir.

Süt mide asidini dindirmek için geçici bir bariyer görevi üstlenir. Ancak asit üretimini teşvik ettiği için bu rahatlama kısa sürebilir. O nedenle rahatsızlık tam olarak geçmez. Yapılan bir araştırma, tam olarak bu duruma örnek olacak nitelikte.

1976'da 10 gönüllü ile yapılan araştırmada kişilerin midesi boşaltılarak sütle beslenmeye başlandı. Bir saat sonrasında mideleri tekrar boşaltılarak beş dakikada bir mide asitleri ölçüldü. Sütün üç saat boyunca mide asidini daha da artırdığı gözlemlendi. Bu nedenle mide problemleri için süt tüketimi yeterli olmayabilir.

Sütün içerisinde bulunan kalsiyum azaldığında daha az asit üretiliyor. Ancak mideyle bitişik olan oniki parmak bağırsağı ülseri olan her kişide fazlasıyla asit salgılanmasına neden oluyor. Bu nedenle içerisindeki kalsiyumun mide asidini olumsuz etkilediği söylenebilir.

Aynı zamanda sütün mideyi yatıştırmasına engel olabilecek bir diğer madde kazein adlı protein olarak biliniyor. Kazein, doğrudan mide zarındaki hücreleri uyarır ve daha çok asit üretilmesine neden olur. O nedenle süt tüketimi hassas mide yapısı, gastrit, ülser gibi rahatsızlıklara sahip olan kişiler için için uygun olmayacaktır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.