Hangi besinler küflenince yenir? Tek bir iz bile varsa yemeyin

Sağlık 24.04.2024 - 15:04, Güncelleme: 24.04.2024 - 15:04
 

Hangi besinler küflenince yenir? Tek bir iz bile varsa yemeyin

Her yıl milyonlarca ton yiyecek çöpe atılıyor. Bu durum evdeki bazı küflenmiş ya da renk değişimine uğrayan besinleri çöpe atmamızdan da kaynaklanıyor. Peki, her küflü besin çöpe atılır mı, hangileri tüketilebilir?
SERT MEYVE VE SEBZELER Lahana, havuç, armut gibi sert meyve ve sebzeler, küflense bile tüketilebilir besinler listesinde yer alıyor. Gıda Güvenliği Uzmanı Janilyn Hutchings, bu gibi yiyeceklerin küflü kısımlarının kesilip sağlam kısımlarının yenebileceğini ifade ediyor. Bu listeye şalgam, patates, dolmalık biber gibi gıdalar da eklenebilir. Küflü noktayı 3 cm kadar kestiğinizde bu yiyecekleri güvenli bir şekilde yiyebilirsiniz. KURUTULMUŞ ETLER Kuru et küflendiyse onları atmak yerine küflü bölgeyi kesip atarak yiyebilirsiniz. Ancak bu kural sadece kuru ve sert etler için geçerli. PEYNİR Parmesan gibi sert peynirleri küflense de tüketebilirsiniz. Sert meyve ve sebzelerde olduğu gibi, sert peynirlerde de küf ürünün tamamına yayılmayacağından, küflü kısmın etrafını 3 cm içeri girerek kesip, geri kalanını afiyetle yiyebilirsiniz. Küflü kısmı kestiğiniz bıçağı, peynirin sağlıklı kalan kısımlarına değdirmemeye özen gösterin. YUMUŞAK PEYNİRLER Sert peynirler küflenmeye dayanıklılar ancak aynısı yumuşak peynirler için geçerli değil. Küflenen yumuşak peynirler daha da sıvılaşacağından, E.coli bakterisi açığa çıkabilir. KURUYEMİŞ VE BAKLAGİL Bu iki yiyecek türünü de küflendiği zaman hiç düşünmeden çöpe atmalısınız. Koruyucu kalıplarla işleme alınmadıklarından küf geliştirme riskleri oldukça yüksektir. Çabuk küflenmemeleri için onları daha uzun süre dayanacakları nemsiz ve ışıksız alanlarda depolamalısınız. EKMEK HAMUR İŞİ Ekmeğin ve unlu mamullerin gözenekli yapısı, küfün yayılmasına neden olur. Bu yüzden üzerlerinde en ufak renk değişimi gördüğünüzde onları yemeyi düşünmeyin bile.
Her yıl milyonlarca ton yiyecek çöpe atılıyor. Bu durum evdeki bazı küflenmiş ya da renk değişimine uğrayan besinleri çöpe atmamızdan da kaynaklanıyor. Peki, her küflü besin çöpe atılır mı, hangileri tüketilebilir?

SERT MEYVE VE SEBZELER

Lahana, havuç, armut gibi sert meyve ve sebzeler, küflense bile tüketilebilir besinler listesinde yer alıyor. Gıda Güvenliği Uzmanı Janilyn Hutchings, bu gibi yiyeceklerin küflü kısımlarının kesilip sağlam kısımlarının yenebileceğini ifade ediyor. Bu listeye şalgam, patates, dolmalık biber gibi gıdalar da eklenebilir. Küflü noktayı 3 cm kadar kestiğinizde bu yiyecekleri güvenli bir şekilde yiyebilirsiniz.

KURUTULMUŞ ETLER

Kuru et küflendiyse onları atmak yerine küflü bölgeyi kesip atarak yiyebilirsiniz. Ancak bu kural sadece kuru ve sert etler için geçerli.

PEYNİR

Parmesan gibi sert peynirleri küflense de tüketebilirsiniz. Sert meyve ve sebzelerde olduğu gibi, sert peynirlerde de küf ürünün tamamına yayılmayacağından, küflü kısmın etrafını 3 cm içeri girerek kesip, geri kalanını afiyetle yiyebilirsiniz. Küflü kısmı kestiğiniz bıçağı, peynirin sağlıklı kalan kısımlarına değdirmemeye özen gösterin.

YUMUŞAK PEYNİRLER

Sert peynirler küflenmeye dayanıklılar ancak aynısı yumuşak peynirler için geçerli değil. Küflenen yumuşak peynirler daha da sıvılaşacağından, E.coli bakterisi açığa çıkabilir.

KURUYEMİŞ VE BAKLAGİL

Bu iki yiyecek türünü de küflendiği zaman hiç düşünmeden çöpe atmalısınız. Koruyucu kalıplarla işleme alınmadıklarından küf geliştirme riskleri oldukça yüksektir. Çabuk küflenmemeleri için onları daha uzun süre dayanacakları nemsiz ve ışıksız alanlarda depolamalısınız.

EKMEK HAMUR İŞİ

Ekmeğin ve unlu mamullerin gözenekli yapısı, küfün yayılmasına neden olur. Bu yüzden üzerlerinde en ufak renk değişimi gördüğünüzde onları yemeyi düşünmeyin bile.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.