'Basit bir ısırık' deyip geçmemek de fayda var!

Sağlık 26.04.2024 - 11:30, Güncelleme: 26.04.2024 - 11:30
 

'Basit bir ısırık' deyip geçmemek de fayda var!

Havaların ısınmasıyla birlikte sinek ısırıkları da beraberinde geliyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay sinek ısırıklarına karşı uyarıda bulundu. Dr. Karaçay'a göre 'Basit bir sinek ısırığı' deyip geçmemekte fayda var.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından sıtma hastalığının kontrol altına alınması için oluşturulan küresel bir çerçeve program çerçevesinde 2007 yılında bu yana her sene 25 Nisan "Dünya Sıtma Günü" olarak kabul edildi. Sıtma Hastalığı ile ilgili açıklama yapan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, "Sıtma, insandan insana dişi anofel sineklerinin ısırmasıyla bulaşan paraziter bir enfeksiyondur. Hayatı tehdit eden sıtma, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır" dedi. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, "Herkes sıtmaya yakalanabilir ancak bazı gruplar, sıtmaya daha sık yakalanma ve daha ağır hastalık geliştirme riski altındadır. Bunlar arasında bebekler, beş yaşın altındaki çocuklar, hamile kadınlar, AIDS'li hastalar ve turistler sayılabilir. Bulaşma, sivrisineklerin sayısını ve hayatta kalmasını etkileyebilecek iklim şartlarına da bağlıdır" diye konuştu. Sıtma hastalığını akut ateşli bir hastalık olduğunu söyleyen Dr. Meltem Öner Karaçays, semptomların genellikle enfektif sivrisineğin ısırmasından 10-15 gün sonra ortaya çıktığını söyledi. İlk belirtiler ateş, baş ağrısı ve titreme olduğuna dikkat çeken Dr. Karaçay, "P. falciparum sıtması 24 saat içinde tedavi edilmezse, ciddi hastalığa ilerleyebilir ve sıklıkla ölüme yol açabilir.Çocuklarda şiddetli anemi, metabolik asidoz ile ilişkili solunum sıkıntısı veya serebral sıtmabulgularından bir veya daha fazlası görülebilir" dedi. "Yetişkinlerde, çoklu organ yetmezliği sıkgörülür. Sıtmanın endemik olduğu bölgelerde ise, insanlarda kısmi bağışıklık gelişebilir veasemptomatik enfeksiyonlar izlenebilir" diyen Karaçay, sıtmanın erken tanı ve tedavisinin hastalığı azalttığını ve ölümleri önlediğini söyledi. DSÖ, tüm sıtma şüphelivakaların tedaviyi uygulamadan önce mikroskopi veya hızlı tanı testi kullanılarak doğrulanmasını öneriyor.
Havaların ısınmasıyla birlikte sinek ısırıkları da beraberinde geliyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay sinek ısırıklarına karşı uyarıda bulundu. Dr. Karaçay'a göre 'Basit bir sinek ısırığı' deyip geçmemekte fayda var.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından sıtma hastalığının kontrol altına alınması için oluşturulan küresel bir çerçeve program çerçevesinde 2007 yılında bu yana her sene 25 Nisan "Dünya Sıtma Günü" olarak kabul edildi.

Sıtma Hastalığı ile ilgili açıklama yapan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, "Sıtma, insandan insana dişi anofel sineklerinin ısırmasıyla bulaşan paraziter bir enfeksiyondur. Hayatı tehdit eden sıtma, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır" dedi.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, "Herkes sıtmaya yakalanabilir ancak bazı gruplar, sıtmaya daha sık yakalanma ve daha ağır hastalık geliştirme riski altındadır. Bunlar arasında bebekler, beş yaşın altındaki çocuklar, hamile kadınlar, AIDS'li hastalar ve turistler sayılabilir. Bulaşma, sivrisineklerin sayısını ve hayatta kalmasını etkileyebilecek iklim şartlarına da bağlıdır" diye konuştu.

Sıtma hastalığını akut ateşli bir hastalık olduğunu söyleyen Dr. Meltem Öner Karaçays, semptomların genellikle enfektif sivrisineğin ısırmasından 10-15 gün sonra ortaya çıktığını söyledi.

İlk belirtiler ateş, baş ağrısı ve titreme olduğuna dikkat çeken Dr. Karaçay, "P. falciparum sıtması 24 saat içinde tedavi edilmezse, ciddi hastalığa ilerleyebilir ve sıklıkla ölüme yol açabilir.Çocuklarda şiddetli anemi, metabolik asidoz ile ilişkili solunum sıkıntısı veya serebral sıtmabulgularından bir veya daha fazlası görülebilir" dedi.

"Yetişkinlerde, çoklu organ yetmezliği sıkgörülür. Sıtmanın endemik olduğu bölgelerde ise, insanlarda kısmi bağışıklık gelişebilir veasemptomatik enfeksiyonlar izlenebilir" diyen Karaçay, sıtmanın erken tanı ve tedavisinin hastalığı azalttığını ve ölümleri önlediğini söyledi.

DSÖ, tüm sıtma şüphelivakaların tedaviyi uygulamadan önce mikroskopi veya hızlı tanı testi kullanılarak doğrulanmasını öneriyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.