Yaşam

Deprem sonrası depresyon ve anksiyete bozukluğuna dikkat
Türkiye bilindiği gibi konumu itibariyle deprem bölgesinde yer alıyor. Bu gerçeği bilmek bile endişe ve kaygıya yol açabiliyor. Ülkemizde son dönemlerde art arda yaşanan depremler yıkıcı etkileri ile çok sayıda insanın psikolojisini olumsuz etkilerken, depresyon ve anksiyete bozukluğu gibi sonuçları da dikkat çekiyor.

Ağrılarınızın sebebi aort anevrizmaları olabilir!
Atardamarlar vücudumuz için son derece önemli ve kritik roller üstlenmektedir. Aort, kalpten çıkarak vücuda oksijenlendirilmiş kan taşıyan en büyük atardamardır. İlk olarak koroner atardamara, ardından beyne ve sonrasında ise kolları besleyen damarlara doğru yol alan aort, işlevini tamamlayarak vücudun aşağısına inmektedir. Aortlarda meydana gelen rahatsızlıklar, ciddi sağlık problemleri ile karşı karşıya kalmanıza yol açabilir. Vücudunuzun bazı bölümlerindeki ağrıların sebebi aort anevrizmaları olabilir.

Almanya’da mutlaka gezilmesi gereken 6 yer
Avrupa’nın turistik açıdan öne çıkan ülkelerinden biri olan Almanya, bu bağlamda ziyaretçilerine birbirinden etkileyici destinasyonlar sunmaktadır.

Çocuklara ölüm nasıl anlatılmalı?
Kahramanmaraş merkezli, 11 ili etkileyen deprem birçok çocuk ve ergenin de yakınını kaybetmesine neden oldu. 0 – 2 yaş grubu çocukların ölümü anlamlandıramadıklarını belirten uzmanlar, 2 ve 5 yaş grubundaki çocukların da ölümü dönülmez bir kavram olarak anlayamadıklarını ifade ediyor. Okul dönemindeki çocukların ölümün ne anlama geldiğini bildiklerini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, ergenlik dönemindeki gençlerin ise ölüm karşısında daha depresif, içe kapanık, umutsuz ve kendini suçlayıcı olabildiklerine dikkat çekiyor. Aydoğdu, 0-2 yaş grubundaki çocukların temel bakımları sağlanarak rutinlerinin devam ettirilmesini, ergenlere karşı ise ‘Sen artık büyüdün, metanetli ol’ gibi sözler söylemekten kaçınılmasını tavsiye ediyor.

Afetzedelerle iletişim nasıl olmalı?
Deprem gibi afetlerde mağdurlarla doğru iletişimin önemine işaret eden Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Haydar Sur, telefonla afetzedelere ve mağdurlara ulaşarak onlarla iletişime geçmenin birçok zaman görevliler tarafından gerçekleştirildiğini kaydederek, iletişimde mutlaka özenli davranılmasını, güven verilmesini, zamanında ve doğru bilgi sağlanması gerektiğini söyledi.

Uyuz vakalarında artış var, gözlerimizi nasıl korumalıyız?
Türk Oftalmoloji Derneği, son birkaç ayda cilt hastalığı olan uyuz vakalarında artış yaşandığını, hemen tedavi edilmemesi halinde göz ve kafa çevresinde etkili olan Norveç Uyuzu (kabuklu uyuz) türüne çevirmesinin mümkün olduğunu açıkladı.

Çocuğunuzun iki bacağının eşit olduğuna emin misiniz?
Çocuğunuzun gelişimini yakından takip ediyor, adeta gözünün içine bakıyorsunuz. Peki hiç ayak izlerine baktınız mı! Ya da bir çift ayakkabının teki tam olup, diğeri biraz sıktığında bunun altında ortopedik bir sorun yatabildiğini düşündünüz mü? Acıbadem Taksim Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Eralp çocuklarda bir bacağın diğerine göre kısalığının (uzuv kısalığı) yaygın görülen bir sorun olduğunu, ancak özellikle 2 cm’in altındaki kısalıkların dikkatli bakılmadıkça fark edilemeyebildiğini söylüyor. Bu nedenle ailelere, çocuklarını dikkatlice gözlemlemelerini, özellikle de banyo sonrası ya da kumsalda gezinirken ayak izlerine bakmalarını tavsiye eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Eralp, çocuklarda bacak (uzuv) kısalıkları hakkında açıklamalar yaptı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Çocuk okula gitmeyi neden reddeder?
İki haftalık sömestr tatilinin bitmesine birkaç gün kala uzmanlar, bazı çocuklarda ortaya çıkabilecek okul reddine ilişkin uyarılarda bulunuyor. Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, okula gitmek istememe ya da okula gitmemek için karşı koyma davranışı olarak ortaya çıkan okul reddinde altta yatan nedenlerin belirlenmesinin önemine işaret ediyor. Ergür’e göre, okul ya da sınıf değişikliği, arkadaşlar ile yaşanan bir sorun ya da öğretmenin yaklaşımı gibi okulda yaşanan durumların yanı sıra aile içindeki tutumlar ve sorunlar da okul reddine yol açabilir.

Kanser Depresyona neden oluyor!
4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında kanserin psikolojik etkileri ve sürecin doğru yönetilmesi adına önemli açıklamalar yapan Klinik Psikolog Damla Özcan, depresyonun onkoloji hastalarında en sık görülen psikiyatrik rahatsızlıklardan biri olduğunu belirtiyor.

Karaciğer kanseri riskini azaltmak için neler yapılmalı?
Karaciğer kanserinin başta kronik Hepatit B veya C, obezite, aşırı alkol kullanımı ve yağlı karaciğer hastalıkları gibi birçok risk faktöründen kaynaklı ortaya çıktığını belirten uzmanlar, erken teşhis ve tedavi ile birçok hasta için olumlu tablolar oluşabileceğini ifade ediyor. Açıklanamayan kilo ve iştah kaybı, üst karın ağrısı, kolay morarma veya kanama durumlarının karaciğer kanseri belirtisi olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Murat Kalemoğlu, karaciğer kanserinin altta yatan herhangi bir rahatsızlığı olmayan sağlıklı karaciğerlere sahip insanları da etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Kalemoğlu; karaciğer kanseri riskini azaltmak için Hepatit B aşısı olunmasını, Hepatit C’ye yol açabilecek davranışlardan kaçınılmasını, aşırı alkol tüketilmemesini ve sigaradan uzak durulmasını tavsiye ediyor.


EN ÇOK OKUNANLAR