Magnezyumu daha çabuk kana karıştıran yöntem!
Magnezyumu daha çabuk kana karıştıran yöntem!
Günlük olarak aldığımız magnezyum miktarı herkesin yaşına, cinsiyetine ve sağlık durumuna göre değişebilir. Ancak birçok kişi magnezyum takviyesi alırken yalnızca 'sağlıklı' olduğunu düşünür. İşte magnezyum eksikliğinde dikkat edilmesi gerekenler.
Magnezyum eksikliğini giderkmek için günlük ihtiyacın üzerine kullanılması önerilir. Ancak magnezyum etkinliği için D vitamininin yeterli seviyelere ulaşması büyük önem taşır. İşte magnezyum almadan önce dikkat etmeniz gerekenler.
Magnezyum oksit bağırsaklara suyu çeker ve böylece işleri hızlandırarak dışarı çıkarıcı bir etki yapabilir. Ancak suda çözünmediği için ne kadar etkili olacağı düşünülse de yalnızca %4'ü kana karışabilir.
Yüksek derecede magnezyum eksikliğini gidermek için bu yöntem yerine şelatlanmış formları kullanmak daha uygun olabilir. Yani magnezyumun organik bir bileşiğe bağlanmış hali. Bu şekilde alındığında kana karışma oranı çok daha fazla olacaktır.
Hangi magnezyum formu daha uygun?
Uyku problemi, baş ağrıları, kas krampları, depresyon, yorgunluk gibi birçok şikayetten dolayı magnezyum kullanılabiliyor. Problemlerin ne olduğuna göre magnezyum alımı da şekillenecektir. O nedenle her türlü magnezyum takviyesi faydalı olmayabilir.
Magnezyum oksit, magnezyum hidroksit, magnezyum sülfat, magnezyum fosfat gibi inorganik tuzlar, bağırsakta kaldığı için mide bulantısı, gaz, ishal gibi sorunlara neden olabilir. Kabızlık sorunu yaşayan kişiler tarafından bu form daha çok tercih ediliyor.
Organik magnezyum çeşitleri ise asıl problem kaynağına göre şekillenmelidir. Yani aldığınız magnezyum çeşidini yaşadığınız rahatsızlığa göre belirmeke çok daha etkili olacaktır. Bakın hangi çeşidi hangi hastalığa iyi geliyor.
Magnezyum sitrat: Kaslarla ilgili problemlerde tercih edilir. Özellikle kas ağrıları, bacaklarda oluşan kramplar için faydalı etkiler göreceğiniz magnezyum çeşididir. Kabızlık problemi çekenler de tercih edebilmektedir.
Magnezyum malat: Kronik yorgunluk, halsizlik, çeşitli ağrılar ve kramp durumları için kullanılan magnezyum çeşididir. Aynı zamanda insülin direncinde etkili olur. Enerjinizi artırmak istiyorsanız magnezyum malat tercih edilmeli.
Magnezyum glisinat: Uyku sorunları, anksiyete, ağrının azalması, adet dönemindeki ağrılar için tercih edilir. Bu tür sorunlar için bilinçsizce magnezyum almak yerine önce sorunun tespiti büyük önem taşır.
Magnezyum N-asetiltaurinat: Migren, kaygı, hafıza problemlerini iyileştirmek, tansiyon ve kan şekerini düzenlemek için kullanılabilir.
Magnezyum hangi saatte alınmalı?
Dikkat edilmeyen bazı durumlardan biri ise magnezyumu hangi zamanlamalarda almanız gerektiğidir. Yemekten 2 saat sonrası, magnezyum emilimi için en uygun zamanlardan biridir. Alınan magnezyumların formuna göre sabah veya akşam saatlerinde alabilirsiniz.
Genellikle magnezyum glisinat ve N-asetiltaurinatın akşam vaktinde alınması, malat veya strat içerenlerin ise sabah saatlerinde alınması doktorlar tarafından tavsiye edilen belirli bir zaman çizelgesidir.
Nelere dikkat etmeliyiz?
Magnezyum almadan önce dikkat edilmesi gerekenlerden ilki böbrek sorunlarıdır. Böbrek problemi yaşayanlar, hastalığı olanlar bir doktora danışmadan almamalıdır. Ayrıca ishal probleminde daha çok artmasına neden olabilir.