ÇİĞDEM ÖZEN / BEN HABER
İzmir'e 'ithal vekil' dayatması 2023 seçimlerine az bir süre kala kentin gündemine yerleşti. Her seçim döneminde kenti tanımayan adayların İzmir'den seçilmesi tüm İzmirliler'in tepki gösterdiği konulardan bir tanesi...
Ben Haber 124. sayısında, 'İthal vekil istemiyoruz' diyerek bir çağrıda bulunmuştuk. İzmir'in kanaat önderlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının şimdiden harekete geçmesi gerektiğini belirtmiştik.
O çağrıya yanıt, İZSİAD, İTB ile 23. ve 24. Dönem Milletvekili Mehmet Ali Susam'dan geldi...
İşte başkanların 'ithal vekil' görüşleri...
-Yaklaşan seçimlerde İzmir 28 milletvekili çıkaracak. Her seçimde genellikle İzmir'e ithal milletvekili dayatılmasını nasıl buluyorsunuz?
İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt: İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı olarak kentin önde gelen bir sivil toplum kurumunu yönetiyorum. Biz iş insanları olarak kentimizin daha iyi noktalara gelmesi için gece gündüz demeden çalışıyoruz. İzmir bizim için çok değerli bir kent. Bizi Ankara’da temsil eden kişilerin de içimizden çıkması, kenti çok iyi bilmesi, tanıması gerekiyor. Aksi takdirde İzmir’i bilmeyen birisinin sorunları tespit etmesi ve çözüm üretmesi mümkün olmaz. Bu nedenle kentimizi tanımayan, sadece genel merkez kontenjanları ile ithal milletvekili dayatılmasını uygun bulmuyoruz. Geçmiş yıllarda da zaten ithal milletvekillerinin pek kentle ilgilenmediklerini, Ankara’nın siyasi atmosferinden kopup İzmir’e gelemediklerini de gördük.
İTB Başkanı Işınsu Kestelli: İzmir, nüfus açısından Türkiye’nin 3’üncü büyük kenti. Aynı zamanda da ülkemizin en yoğun göç alan kentlerinin başında yer alıyor... Mesela İzmir’de, İzmir doğumlu olanların oranı sadece yüzde 40-45 aralığında seyrediyor. Dolayısıyla İzmir, tüm Türkiye’yi yansıtan bir renk, bir kültür, bir huzur kenti... Ama çok önemli de bir özelliği var: İzmir; İzmir’e gelenlere ruhunu, içindeki özgürlük ateşini, bağımsızlık tutkusunu, bir arada yaşama hoşgörüsünü yansıtan bir kent. Bu nedenle İzmir’i temsil edecek milletvekillerinin İzmirli veya İzmir doğumlu olmasından ziyade bu ruha sahip olup olmadıklarını önemsiyorum. Tüm partilerden, belirleyecekleri adaylarda bu özellikleri aramasını bekliyorum.
23. ve 24. Dönem Milletvekili Mehmet Ali Susam: İzmir gibi bir kentte Türkiye'deki siyasi partiler aday belirlerken muhakkak ki kendi siyasetlerini ülke çapında yapacak teknokrat, bürokrat ya da siyaseten önemli insanları İzmir'e kaydırırlar, koyabilirler en doğal süreçtir. Ancak İzmir'deki sıkıntı şu; bu oran İzmir'de çok artmış durumda. İzmir bu anlamıyla hak etmediği bir şekilde ilgi odağı oluyor. Onun yerine İzmir'de yetişmiş insan kaynağı çok geniştir. İzmir demokrasinin, sanayinin, ticaretin, turizmin, tarımın çok geliştiği bir bölge. Bu ilde sivil toplum, meslek odaları ve siyaset yapan insanlar, üniversiteler açısından çok yetişmiş insan kaynağı var. O insan kaynağı dururken, çok kolaycı bir şekilde Ankara'dan milletvekili atamanın doğru olmadığını düşünüyorum. Bunu kendi dönemimde de atama yapan değerli genel başkanlara söyleme fırsatı bulduğum için bir kez daha söylüyorum. Her parti tabii ki bu kentten, dışarıdan kendisi için siyaset yapacak, siyasete davet ettiği insanlardan kontenjan kullanmalıdır. Ama bu kontenjan kentin ana ruhunu aşacak, yabancılaşmış bir noktaya gelmemelidir.
-İzmir'in siyasi, ekonomik, sosyokültürel alt yapısı 28 milletvekili çıkarmaya uygun değil mi? Bu nedenle mi ithal milletvekili bize dayatılıyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt: İzmir’de Ankara’yı temsil edecek 28 milletvekili pekala gösterilebilir. İzmir, Türkiye’ye değerleri ile örnek bir kent. İthal adaya bizim hiç ihtiyacımız yok. Ancak ne yazık ki mevcut siyasal partiler yasası nedeniyle, parti başkanları neyi nasıl uygun görüyorlarsa seçim döneminde uyguluyorlar. Öncelikle bu mevcut yapının değişmesi lazım. Yoksa biz ne kadar 'istemiyoruz' desek de her seçim döneminde bu tip ithal milletvekili dayatmaları ile karşı karşıya kalacağız.
İTB Başkanı Işınsu Kestelli: İzmir, köklü tarihi, saygın eğitim kurumları, batılı değerleri özümsemiş modern ve çağdaş insanları ile 28 değil 280, hatta çok daha fazla sayıda vekil çıkartabilecek potansiyele sahip. Zaten İzmirli olup eğitim, profesyonel kariyer gibi nedenlerle başka kentlerde yaşayan; o kentlerden aday olan isimler de mevcut. Dolayısıyla vekil adaylarını belirlerken doğduğu yere değil kariyerlerine, elde ettikleri ulusal ve uluslararası başarılara, ilgi alanlarının eşit dağılımına bakmak daha önemli. Hatta salt ünlü olduğu için aday gösterilip sonrasında Meclis faaliyetlerine katılım sağlamayan, temsil ettiği kentin sorunlarını aktarmak için çalışmayan, kürsüde konuşmayan vekilleri de geçmişte çokça gördük. İzmir’den kim seçilirse seçilsin bu kentin problemlerine hâkim olması, dün bilmiyorsa da gecesini gündüzüne katıp, kentteki sivil toplum kuruluşlarıyla istişare etmesi ve öğrenmesi şart... Biz İzmirliler, bize doğru bir adım atanlara destek olabilmek için koşarak yanlarına gideriz; bundan emin olabilirler.
23. ve 24. Dönem Milletvekili Mehmet Ali Susam: İzmir'in alt yapısı parlamentoya milletvekili çıkarabilecek kadar yetkin ve yetişmiştir. O konuda tereddüt yok, bunun için sivil toplum örgütlerinin işleyişine, kurumsallaşmasına, meslek odalarındaki insan kaynaklarımıza, tarımsal kooperatifleşmedeki insanlarda, üniversiteler ve diğer her şeye baktıkları zaman görürsünüz ki, buralardan binlerce insan siyaset yapma becerisi ve gücünü layıkıyla yapabilecek insanlar vardır.
Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2022, 10:53