Araba farları yalnızca gözlerinizi kamaştırmıyor!

2 bin sürücüyle yakın zamanda yapılan bir ankette yüzde 85'i farların parlamasının gün geçtikçe daha kötüye gittiğini söyledi.

Resmi rakamlar, parlak farların 2013 yılından bu yana her yıl Birleşik Krallık yollarında meydana gelen ortalama 280 çarpışmaya katkıda bulunan bir faktör olduğunu gösteriyor.

Yayımlanan bir çalışmaya göre, LED lambalar aynı zamanda 'kontrast parlaklığı' algısal olgusu sayesinde beyinleri olduklarından daha parlak görmeleri için kandırıyor.

Araştırmacılar bunun nedeninin beynimizin parlaklığı bir ışık kaynağı ile etrafındaki ışık seviyesi arasındaki kontrasta göre değerlendirmesi olduğunu söyledi. (Örneğin, bir ev lambası gündüzleri pek parlak görünmezken geceleri odayı aydınlatır.)

İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nün araştırmasına göre, bu LED parlaması kardiyovasküler sistemimize zarar verebilecek strese neden olabiliyor.

Araştırmacılar göz kamaştıran farların genç ve sağlıklı insanlarda bile endişe verici değişiklikleri tetikleyebileceğini buldular.

Beş ani güçlü far parıltısına maruz kalan 40 yaşın altındaki 19 sürücünün katıldığı bir çalışmada, bir gönüllüde kan basıncında potansiyel olarak tehlikeli bir artış görülürken, bir diğerinde geçici olarak kalp krizleriyle ilişkili bir kalp atışı anormalliği olan ventriküler ekstrasistol gelişti.

Daha yaşlı ve daha az sağlıklı sürücülerin durumu daha kötü olabilir; 1998 raporu, yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı semptomları olan 40'lı yaşların ortasındaki ve üzerindeki sürücülerin aynı zamanda ani far parıltısına karşı en hassas kişiler olduğunu ve muhtemelen parlak ışıkların kalp atışlarını artırdığı için kardiyovasküler reaksiyonlar gösterme olasılıklarının en yüksek olduğunu buldu.

Uzmanlar, aşırı parlak farların migreni de tetikleyebileceği konusunda uyarıyor: 'LED farlar, kontrast parlaklığı nedeniyle görsel strese neden oluyor. Bu, ışığın neden olduğu migren ağrısı çeken kişilerde atakları tetikleyebilir ve güvenli bir şekilde araç kullanmayı zorlaştırabilir.'