5 adımda sağlıklı bir uyku çekmek mümkün

Uyku, genel sağlık ve refah için hayati öneme sahiptir; uyku sırasında beyin dört aşamadan geçer.

 

Toplu olarak hızlı olmayan göz hareketi (NREM) uykusu olarak bilinen ilk üç aşama, dinlendirici bir durum sağlarken dördüncü aşama, aktif bir aşama olan hızlı göz hareketi (REM) uykusudur.

İdeal uyku miktarı yaşa, yaşam tarzına ve sağlık durumuna göre değişir. Yetişkinlerin (18 yaş ve üzeri) genellikle gecelik 7-8 saate ihtiyacı vardır. Gençler (13 ila 18 yaş arası) 8-10 saat uykudan faydalanırken, okul çağındaki çocuklar (6 ila 12 yaş) 9-12 saat uykuyu hedeflemelidir.

Birisi uykuya dalmakta zorluk çekiyorsa, insanların daha hızlı ve daha iyi uyumasını sağlayacak birkaç etkili yol vardır.

1- Uyku düzeni oluşturun

Her gece farklı saatlerde yatmak yaygın bir alışkanlıktır. Ancak bu düzensiz uyku düzenleri uyku-uyanıklık döngüsüne veya sirkadiyen ritime müdahale edebilir.Sirkadiyen ritimler vücudun iç saatinin bir parçasıdır ve arka planda 24 saatlik döngüleri takip ederek çalışır.

Davranışsal, fiziksel ve zihinsel değişiklikler gibi temel işlevleri ve süreçleri gerçekleştirir. Başlıca işlevi vücudun uykuya hazır olup olmadığını belirlemektir. Bu nedenle her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmak vücudun daha hızlı uykuya dalmasına yardımcı olur.

2- İdeal bir uyku ortamı yaratın

Sessiz, karanlık ve serin bir yerde uykuya dalmak daha kolaydır. Mükemmel bir uyku ortamı elde etmek için farklı yöntemler deneyin ve sizin için en iyi olanı bulun.

3- Uyumak için kendinizi zorlamayın

Yatakta uyanık yatıyorsanız, kendinizi uyumaya zorlamayın. Yorgun ve rahatsanız uyku doğal olarak gelebilir. Ancak uyuyamıyorsanız kalkın ve kitap okumak, egzersiz yapmak veya müzik dinlemek gibi rahatlatıcı bir şeyler yapın. Sadece uykunuzun geldiğini hissettiğinizde yatağa dönün.

4- Düzenli egzersiz yapın

Düzenli fiziksel aktiviteler rahatlamanıza ve daha iyi uyumanıza yardımcı olur. Egzersiz uykunun kalitesini, verimliliğini ve süresini artırabilir. Ayrıca stresi ve gerginliği gidermeye yardımcı olan nefes alma düzenlerini ve vücut hareketlerini de geliştirebilir.

Düzenli egzersiz veya meditasyon melatonin düzeylerini artırır ve beynin hızlı bir şekilde uykuya dalmasına yardımcı olur.