Adeta plastik yiyip içiyoruz! Pirinçte, havuçta hatta suda bile var

Sağlık 03.05.2024 - 13:17, Güncelleme: 03.05.2024 - 13:17
 

Adeta plastik yiyip içiyoruz! Pirinçte, havuçta hatta suda bile var

Mikroplastikler, çeşitli kaynaklardan ortama salınan ve çapı genellikle 5 milimetreden daha küçük olan plastik parçacıklarıdır. Yapılan araştırmalar gün içerisinde tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerin de yüksek oranda mikroplastik barındırdığını gösteriyor. İşte plastik bulunan yiyecekler.
Hayvansal ve bitkisel kaynaklı proteinlerde yaygın olarak bulunan mikroplastikler, toprak, su ve hava yoluyla bitkilere ve hayvanlara bulaşabilir. Özellikle toprakta bulunan mikroplastikler, bitkiler tarafından kök sistemleri aracılığıyla emilerek bitkinin yapısına dahil olabilir. Bu durum, insanların vejetaryen veya vegan diyet uygulasalar bile mikroplastiklere maruz kalma riskini artırır. Mart 2024'te yapılan bir araştırma, mikroplastik veya nanoplastik bulunan kişilerin kalp krizi geçirme, felç geçirme veya ölme olasılığının arttığını göstermiştir. Mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki uzun vadeli etkileri ise halen tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak, bu küçük plastik parçacıkların insan vücuduna girmesi ve potansiyel olarak zararlı kimyasalları taşıması endişe vericidir. 2023 yılında yapılan bir araştırma, topraktan çıkarılan Himalaya pembe tuzunun en fazla mikroplastiğe sahip olduğunu, bunu siyah tuz ve deniz tuzunun izlediğini ortaya koydu. Birçoğu plastikten yapılan çay poşetleri de yüksek oranda mikroplastik barındırıyor. Kanada'da yapılan bir çalışma, tek bir plastik çay poşeti demlenin suya yaklaşık 11,6 milyar mikroplastik ve 3,1 milyar nanoplastik parçacık saldığını tespit etti. Üstelik yediğimiz pirinçte bile mikroplastik var. Yapılan araştırmalar yediğimiz her 100 gram (1/2 fincan) pirinç için 3 ila 4 miligram plastik tükettiğimizi ortaya çıkardı. Araştırmacılar, plastik kirliliğini önlemek için pirincin yıkanması gerektiğini söylüyor. Bu yöntem, plastik kirliliğini yüzde 40'a kadar azaltabiliyor. Pet şişeyle su tüketmenin sağlıksız bir alışkanlık olduğunu biliyoruz. Geçtiğimiz Mart ayında yapılan bir çalışma, standart boydaki pet şişelerdeki sularda nanoplastikler de dahil olmak üzere 7 plastik türünden ortalama 240 bin plastik parçacık tespit etti. Çeşitli meyve sebzeler de plastik içeriyor. Çeşitli meyve ve sebzelerde 10 mikrometrenin (her mikrometre yaklaşık bir yağmur damlası çapındadır) altında 52 bin ila 233 bin plastik parçası buldu. Elma ve havuç en fazla mikroplastik barındırırken en azı ise marulda bulundu.
Mikroplastikler, çeşitli kaynaklardan ortama salınan ve çapı genellikle 5 milimetreden daha küçük olan plastik parçacıklarıdır. Yapılan araştırmalar gün içerisinde tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerin de yüksek oranda mikroplastik barındırdığını gösteriyor. İşte plastik bulunan yiyecekler.

Hayvansal ve bitkisel kaynaklı proteinlerde yaygın olarak bulunan mikroplastikler, toprak, su ve hava yoluyla bitkilere ve hayvanlara bulaşabilir.

Özellikle toprakta bulunan mikroplastikler, bitkiler tarafından kök sistemleri aracılığıyla emilerek bitkinin yapısına dahil olabilir. Bu durum, insanların vejetaryen veya vegan diyet uygulasalar bile mikroplastiklere maruz kalma riskini artırır.

Mart 2024'te yapılan bir araştırma, mikroplastik veya nanoplastik bulunan kişilerin kalp krizi geçirme, felç geçirme veya ölme olasılığının arttığını göstermiştir.

Mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki uzun vadeli etkileri ise halen tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak, bu küçük plastik parçacıkların insan vücuduna girmesi ve potansiyel olarak zararlı kimyasalları taşıması endişe vericidir.

2023 yılında yapılan bir araştırma, topraktan çıkarılan Himalaya pembe tuzunun en fazla mikroplastiğe sahip olduğunu, bunu siyah tuz ve deniz tuzunun izlediğini ortaya koydu.

Birçoğu plastikten yapılan çay poşetleri de yüksek oranda mikroplastik barındırıyor. Kanada'da yapılan bir çalışma, tek bir plastik çay poşeti demlenin suya yaklaşık 11,6 milyar mikroplastik ve 3,1 milyar nanoplastik parçacık saldığını tespit etti.

Üstelik yediğimiz pirinçte bile mikroplastik var. Yapılan araştırmalar yediğimiz her 100 gram (1/2 fincan) pirinç için 3 ila 4 miligram plastik tükettiğimizi ortaya çıkardı. Araştırmacılar, plastik kirliliğini önlemek için pirincin yıkanması gerektiğini söylüyor. Bu yöntem, plastik kirliliğini yüzde 40'a kadar azaltabiliyor.

Pet şişeyle su tüketmenin sağlıksız bir alışkanlık olduğunu biliyoruz. Geçtiğimiz Mart ayında yapılan bir çalışma, standart boydaki pet şişelerdeki sularda nanoplastikler de dahil olmak üzere 7 plastik türünden ortalama 240 bin plastik parçacık tespit etti.

Çeşitli meyve sebzeler de plastik içeriyor. Çeşitli meyve ve sebzelerde 10 mikrometrenin (her mikrometre yaklaşık bir yağmur damlası çapındadır) altında 52 bin ila 233 bin plastik parçası buldu. Elma ve havuç en fazla mikroplastik barındırırken en azı ise marulda bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.